Održana svečana akademija povodom 216 godina Univerziteta u Beogradu

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić poručio je danas, na svečanosti povodom 216 godina postojanja i uspešnog rada Univerziteta u Beogradu, da su, i kao pojednici, i kao Univerzitet postigli respektabilnu poziciju u nedavno uspostavljenoj organizaciji Univerziteta Evropske unije.

Đokić je naveo da su zahvaljujući aktivnostima i njihovog tima u alijansi "Circle U", kao i svim učesnicima brojnih naučnih projekata, proširili mogućnosti da se individualni potencijali nastavnika, saradnika, istraživača ostvaruju u polju međuuniverzitetske saradnje.

Prema njegovim rečima, istovremeno su na domaćem terenu suočeni sa ograničenjima delovanja na polju afirmacije profesora i nastavnika u našem društvu.

"Podsetiću vas da je Senat Univerziteta u Beogradu usvojio platformu za unapređenje statusa nastavničkih studijskih programa i očuvanja obrazovnog sistema u Srbiji", istakao je rektor i dodao da predložene mere čekaju primenu.

Ukazao je da je važno konstruktivno angažovanje na preispitivanju kvaliteta visokog obrazovanja i sagledavanju budućnosti obrazovnih institucija.

"Kao Univerzitet aktivno učestvujemo u preispitivanju kvaliteta evropskog visokog obrazovanja koristeći rad na daljinu i projekte mobilnosti, a profesori i članice Univerziteta u Beogradu pojedinačno doprinose razvijanju koncepcija reforme ukupnog obrazovnog sistema u Srbiji i aktivno se zalažu za nenasilno rešavanje konflikta u školama", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, stručni rad pojedinaca kompetentnih za obrazovanje i na konkretnim predlozima rezultirao je dokumentom kako do kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja za našu decu.

"Velik broj naših profesora učestvovao je u izradi ovog dokumenta i time pokazao da je lični interes i potreba za ličnim angažovanjem za dobrobit društva osnovna odlika uglednog akademskog građanina", ukazao je on.

Objasnio je da je inicijativa "Mislilište" nastala prošle godine kao odgovor na akutne i stalne probleme u obrazovanju.

"Istraživači, nastavnici i saradnici, okupljeni oko ove ideje, organizovali su tri tematska ciklusa u nastojanju da se na Univerzitetu očuva i neguje kultura razgovora i argumentovana rasprava o pitanjima značajnim za društvo", poručio je Đokić.

Dodao je da kao institucija nastoje da uvedu promene u domenu odgovornog i održivog upravljanja imovinom Univerziteta.

"Profesorske kolonije, univerzitetska naselja, stanovi za univerzitetske radnike, realizovani su u važnim periodima razvoja našeg grada, kao briga države za članove akademske zajednice i njihov status u društvu", istakao je on.

Dodao je da Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika UB nedovno restruktuirana i registrovana kao vlasnik na parcelama u bloku 32 na Novom Beogradu čime su, kako je rekao, stvoreni uslovi za dalju raspoloživost imovine uključujući i izgradnju novih objekata.

Na današnjoj svečanosti uručene su nagrade studentima generacije svih fakulteta i to 31 u sastavu Univerziteta u Beogradu i predstavljeni studenti generacije svih fakulteta.

Takođe, uručene su nagrade i studentima autorima najboljih radova, kao i povelje profesorima emeritusima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Počeo prijemni na Pravnom fakultetu, prijavilo se 1.310 kandidata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA