Šta će taksisti biber sprej? Nakon napada u Beogradu oglasio se predsednik udruženja: Nije dozvoljeno, ali...

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 20

Biti vozač u javnom prevozu sa sobom nosi veliku odgovornost prema putnicima, ali istovremeno i ranjivost lične bezbednosti - neretko se čuju grozne vesti o napadima na vozače autobusa i taksija, ljude koji nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se odbrane kada su u neprilici.

Pre dva dana dogodio se incident na Terazijama, kada je nakon okršaja sa trojicom momaka taksista izvadio biber sprej. Zbog toga je priveden, kaže predsednik Saveza udruženja auto-taki prevoznika Srbije Aleksandar Bjelić.

"Taksista je priveden jer se u vozilu javnog prevoza našao biber sprej i ja to ne mogu da opravdam. Ali, kolega je upotrebio to sredstvo u samoodbrani i upravo zvog ovakvih situacija taksisti odlučuju da nose i ova nedozvoljena sredstva sa sobom. Čuli ste da se na video snimku napada spominju šipke. Naš kolega je bio napadnut od strane tri osobe, da li mislite da bi bez razloga izašao i obračunavao se s trojicom ljudi", kazao je Bjelić i rekao da policija treba da uradi svoj deo posla.

Ipak, bezbednost taksista ostaje otvoreno i goruće pitanje. Bjelić kaže da je veliki problem kada je napadnuti vozač vezan, a kritične su noćne vožnje, kada dolaze pozivi iz raznih klubova.

"Postoje države koje su odobrile taksistima da ne koriste sigurnosni pojas, tako nešto značilo bi nam bar u noćnim satima. Kada ste vezani, bespomoćni ste ako vas neko napadne u vozilu", kazao je Bjelić.

Javna je tajna da mnogi vozači koriste sredstva za samoodbranu zbog ovakvih situacija, ali to nije dozvoljeno. Govorilo se ranije i raznim vidovima zaštite koji bi mogli da se uvedu, od poptunog fizičkog odvajanja vozača od putničkog dela automobila / autobusa do one stare ideje da vozači dobiju status službenog lica.

(Telegraf.rs)

Video: Ivan Divac o uklanjanju taksista sa aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    13. septembar 2024 | 15:55

    Nisam taksista ali sam za to da im se dozvole sva sredstva za ličnu bezbednost. Ovako su izloženi svakakvim opasnostima pogotovo noću. Video sam snimak ovog konkretnog slučaja gde su ta tri dripca hteli nekakvim šipkama da napadnu taksistu. Šta je trebao, da prekrsti ruke pa neka biju?

  • Nina

    13. septembar 2024 | 16:17

    Naravno da im treba. Zaboravili ste koliko je taksista ubijeno.

  • SrbskiBek

    13. septembar 2024 | 15:38

    Dozvoljeno da se kupi na svakoj trafici a nije taksisti dozvoljeno ili bilo kome drugo da ga koristi za samoodbranu !????? Pa sta je covek trebao da uradi !??? Tri momka on sam !?? Da skune gace jel !???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA