Velika izložba o Nikolaju Krasnovu

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Manifestacija „Dani evropske baštine” biće zvanično otvorena danas izložbom „Svestrani umetnik: Nikolaj Petrovič Krasnov – arhitektonsko nasleđe Beograda”.

Naime, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda i ove godine jedan je od nosilaca manifestacije „Dani evropske baštine”. Tim povodom pripremio je izložbu koja će biti otvorena u četvrtak, 12. septembra, u 14 časova u svečanoj sali Zavoda.

Ova izložba autorke Bojane Ibrajter Gazibare, koncipirana u dva segmenta, nastala je kao rezultat saradnje Zavoda i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i predstavlja publici arhitektonski opus Nikolaja Krasnova u prestonici, sa posebnim osvrtom na objekte koji su spomenici kulture. Ove palate su prikazane na odabranim fotografijama, u projektima, ali i na originalnim crtežima iz Arhiva Jugoslavije. Drugi deo izložbe će biti otvoren 19. septembra u Novom Sadu, te će se tako povezati dve srodne institucije i dva grada šireći mrežu kulture, potvrđujući utabane rute baštine i stvarajući nove, što je ujedno i centralna tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine”.

Pored izložbe, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je u okviru „Dana evropske baštine 2024” pripremio i radionice za decu, kao i stručna vođenja kroz istoriju i arhitekturu Beograda – Ulicom kralja Petra i Beogradskom tvrđavom.

Izložba će trajati do 30. novembra 2024. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić u Berlinu na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA