Zna se zašto je Sava "pozelenela": Otkriveno šta se desilo sa vodom kod Ade

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Biljka sočivica, koja je prekrila čukarički rukavac, korisna je i čisti vodu

Otkriveno je zašto je Sava "pozelenela". Naime, pre nekoliko dana, na samom ulazu u Savski rukavac kod Ade Ciganlije, voda je postala gotovo drečavo zelena, a naši reporteri su na licu mesta snimili na milione sićušnih listića koji prekrivaju reku.

Sada su stručnjaci otkrili da Savu nisu prekrile alge, već cvetnica malih dimenzija, koja se zove sočivica.

Redovni profesor za algologiju i mikologiju Gordana Subakov Simić kaže da sočivica nije opasna, već da je korisna i da čisti vodu.

"Sočivica se pojavljuje na kanalima, rukavcima, jezerima, sporotekućim rekama i močvarama u ovo doba godine, pri visokim temperaturama vazduha, pa i vode, kada su veoma niski vodostaji", navela je ona, govoreći za Tanjug.

Prema njenim rečima, kada je opterećenje vode veoma visoko solima, azota i fosfora, ona će se prenamnožiti i formirati zelene tepihe.

"Upravo to je i slučaj sa čukaričkim rukavcem", istakla je.

Profosorka je naglasila da se radi o biljci koja nije otrovna, niti je opasna ni po život drugih biljaka, a neke životinje se njome i hrane.

"Čak se i koristi za prečišćavanje vode i sama prečišćava vodu, tako da će posle ovoga čukarički rukavac biti čistiji nego što jeste", navodi ona.

Subakov Simić ističe da se takva pojava povremeno događa.

"Možda se u čukaričkom rukavcu se nije dešavalo, ali je to masovna pojava po kanalima i močvarama po Vojvodini i to nije ništa neobično", naglasila je.

Dodala je da ovakvi uslovi pogoduju njenom razmnožavanju.

"Možda se desi da je vetar nanese na neku od obala ili da je izvuče iz rukavca u reku Savu, što se možda desi, ili ako budu neke obilnije padavine, onda će se naravno poremetiti ovi uslovi koji sada vladaju i možemo očekivati da neće biti više sočevice u tom obimu kao što je sada", rekla je profesorka.

Napomenula da se to ne bi desilo da nema organskog i neorganskog opterećenja i dodala da je priliv vode u čukarički rukavac jedino iz Topčiderske reke, koja je zagađena.

"Možda ne izgleda lepo, ali nije ništa otrovno, niti opasno", istakla je Gordana Subakov Simić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA