"Nokdaun" efekat komarce obara za par minuta: Pogledajte koje se sve metode koriste protiv krvopija u Beogradu

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Ove godine borba protiv komaraca bila je silovita, od suzbijanja larvi, a potom i odraslih forme komaraca kako sa zemlje, iz vode, vazduha, pa i kroz kanalizaciju.

"Prema poslednjim izveštajima monitoringa JKP 'Gradska čistoća' može se konstatovati da je zbog sprovedenih akcija i vremenskih uslova brojnost opala, kao i broj prijava koje su upućene Sekretarijatu. U zavisnosti od vremenskih uslova postoji mogućnost ponovnog povećanja brojnosti tokom septembra meseca", kazali su nam u gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Od početka godine sprovedeno je 50 akcija suzbijanja odraslih komaraca uređajima sa zemlje, ali, osim ovih akcija i privredni subjekti u gradu su uključeni kada je u pitanju suzbijanje komaraca u mikrožarištima.

Delovanje na mikrožarišta - kanalizacija

"Komisija za nadzor nad sprovođenjem mera suzbijanja štetnih organizama ukazala je Sekretarijatu na potrebu intenzivnijeg suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u centralnim gradskim opštinama grada Beograda, u kanalizacionim sistemima prepoznatim kao mikrožarišta.

S tim u vezi sprovedena je i akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže na teritoriji Beograda. Suzbijanje se vrši u delovima teritorija opština Novi Beograd, Vračar, Zvezdara, Palilula, Savski venac i Stari grad.

Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca u delu kanalizacione mreže započela je 21. 8. 2024. godine i trajaće do 30. 9. 2024. godine. Suzbijanja se vrši u ranim jutarnjim časovima (5-7 časova). U prethodnom periodu sprovedene su akcije u delu opštine Novi Beograd a sa akcijama se nastavlja u starom delu grada.

Tretman suzbijanja odraslih jedinki komaraca vrši se apliciranjem preparata (gas) u kanalizacionu mrežu kroz šahtove te je moguća pojava belog dima iznad okolnih kanalizacionih šahtova. Dok se suzbijanje larvi komaraca vrši direktnim ubacivanjem larvicida u šahtove sa stajaćom vodom. Usluga se vrši preparatom koji je registrovasn kod nadležnog Ministarstva, upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda i nije štetan po zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca", kazali su u Sekretarijatu.

I građani sami mogu da spreče razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante, saksije kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih jedinki komaraca. Preporučuje se i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima. Takođe, veoma je bitno redovno pražnjenje septičkih jama i stavljanje mrežica na otvore septičkih jama. Prilikom boravka u prirodi poželjno je koristiti repelente i izbegavati periode najveće aktivnosti komaraca.

Suzbijanje larvi

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" Beograd od polovine marta sprovode tretman suzbijanja larvi komaraca na teritoriji grada Beograda. Larvicidni tretman se izvodi na svim stalnim i privremenim vodenim površinama na kojima je prethodno sproveden monitoring, a koje predstavljaju pogodno stanište za razviće larvi komaraca. Najveći procenat takvih lokaliteta se nalazi na teritoriji opština Palilula, Zemun, Surčin, Novi Beograd, Grocka, te je najveći broj tretmana izvršen upravo na teritoriji ovih opština, kazali su u "Gradskoj čistoći"-

"Na terenu je svakodnevno angažovano 5 do 10 ekipa na poslovima suzbijanja larvi komaraca. Za larvicidni tretman se koriste i specijalna vozila amfibije za nepristupačne terene radi što boljeg postizanja efekta preparata. Pored amfibija koriste se i čamci uglavnom u priobalnim delovima reka. Za suzbijanje larvi komaraca primenjeni su preparati registrovani u nadležnom Ministarstvu i upisani u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Od prošle godine za larvicidni tretman se koristi i biološki preparat koji je na bazi bakterije Bacillus thurigiensis subsp. israelensis". dodaju.

Prskanje sa zemlje

Bilo je više od 50 akcija prskanja komaraca sa zemlje.

"Suzbijanje odraslih komaraca vršeno je u večernjim i jutarnjim časovima sa 35 ekipa dnevno, što je veliki korak posebno jer je Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP 'Gradska čistoća' Beograd bogatiji od ove sezone za dva čamca kojima je vrlo uspešno vršen tretman odraslih oblika komaraca sa vode u priobalnom delu našeg grada.

Suzbijanje odraslih jedinki komaraca sa zemlje obavljalo se preparatima registrovanim kod nadležnog Ministarstva i upisanim u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

U pitanju su preparati iz grupe piretroida koji kod insekata izazivaju udarni ("knock–down") efekat, posle nekoliko minuta insekt je nesposoban za kretanje i letenje. Imajući u vidu da se piretroidi brzo razgrađuju u spoljašnjoj sredini i deluju trenutno na insekte u letu ne ostavljaju rezidue u spoljašnjoj sredini", odgovaraju u "Čistoći".

Prskanje iz vazduha

JKP "Gradska čistoća" Beograd, u periodu od 25. jula do 26. jula 2024. godine sprovelo je ukupno dva tretmana kontrole i smanjenja populacije odraslih jedinki komaraca iz vazduha na ukupnoj površini od 20.000 hektara.

Ukupno je angažovano 10 aviona JAT – Privredne avijacije d.o.o. Beograd i tretirani su lokaliteti koji su u blizini obale reka i melioraciono - drenažnih kanala.

Četiri opštine prednjače po broju komaraca

Za monitoring komaraca zadužena je "Gradska čistoća".

"Dosadašnji rezultati monitoringa odraslih jedinki komaraca pokazali su da je najviše komaraca izlovljeno na opštinama Palilula, Grocka, Zemun i Novi Beograd. Najbrojniji su bili pripadnici vrste Culex pipiens tzv. kućni komarac. Larve kućnog komarca mogu naseliti gotovo bilo koju vrstu vodene površine, a naročito preferiraju vode bogate organskom materijom.

Takođe, ove larve se često nalaze u veštačkim vodenim staništima kakva su fontane, veštačka jezerca, saksije, burići i gume sa vodom i slično. Sa medicinskog aspekta kućni komarci su značajni kao vektori virusa Zapadnog Nila. U sklopu laboratorije Sektora ekologije tokom čitave sezone kontinuirano se rade analize izlovljenih komaraca na prisutvo ovog virusa. Pored kućnog komarca u klopkama su bili zastupljeni i komarci roda Anopheles i tzv. rečni komarci, rod Aedes", objašnjavaju u "Čistoći".

(Telegraf.rs)

Video: Akcija suzbijanja komaraca u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Матија

    7. septembar 2024 | 11:58

    У центру града има доста дворишта са зеленилом која су прави рај за комарце, а нико их не запрашује. Било би корисно и то третирати средствима против комараца, јер су то често права легла која нико не дира. Ако не другачије, барем да управници таквих зграда позову екипе на неки телефон где је то потребно.

  • Resili

    7. septembar 2024 | 08:48

    Da nas potamane kao.i komarce...sto sa neba sto sa zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA