Da li ste sigurni da znate pravila vožnje u zoni škole: U Beogradu ih je 250, ali nije uvek obavezno 30 na sat

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U Beogradu postoji više od 250 škola, pa samim tim i saobraćajnih "zona škola".

Ulaz i izlaz iz zone škola obeležen je posebnim znakom, a u okviru zone važi pravilo o maksimalnoj brzini.

U nekim zonama škola ograničenje brzine je 30, a u nekima čak 50 kilometara na sat. Takođe, to ograničenje je vremenski ograničeno, a taj period ne mora da bude isti za sve zone škola.

"Brzina kretanja vozila u zoni škole u naselju je ograničena do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7,00 do 21,00 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. U zoni škole nadležni organ za saobraćaj naložiće upravljaču puta preduzimanje odgovarajućih mera za zaštitu bezbednosti dece", navodi se u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju.

Osim brzine, potrebno je u zonama škola uvesti i čitav niz mera kako bi se poboljšala bezbednost dece.

Kako se to radi u Beogradu, objasnili su nam u gradskom Sekretarijatu za saobraćaj.

"Saobraćajnim rešenjem se na svim pravcima kretanja dece ka školi definišu optimalne pozicije za obeležavanje pešačkih prelaza i nivo tehničko-regulativnih mera koje mogu podrazumevati postavljanje pešačkih prelaza na svetloodbojnoj podlozi žute boje većih dimenzija, ugradnju fizičkih prepreka za usporavanje saobraćaja ili semaforizaciju prelaza, odnosno raskrsnica.

Osim ovih najznačajnijih mera, primenjuje se i set ostalih mera u vidu natpisa 'ŠKOLA' , ograda ili stubića kojima se sprečava nepropisno parkiranje ili obezbeđuje preglednost na pešačkim prelazima i raskrsnicama u zoni škole", naveli su za "Telegraf" u Sekretarijatu za saobraćaj.

Održavanje signalizacije i opreme je u nadležnosti JP ''Putevi Beograda''.

"Postoji i manji broj objekata osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji grada Beograda, a istovremeno se nalaze i na mreži Državnih puteva. Državnim putevima upravlja JP 'Putevi Srbije', koje, u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj, sukcesivno unapređuje stanje saobraćajne signalizacije i opreme, odnosno stanje bezbednosti dece u skladu sa najnovijim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i važećim pravilnicima iz te oblasti", dodaju u Sekretarijatu.

(Telegraf.rs)

Video: Belencan: "Oko 800 policajaca blizu škola angažovano u akciji pojačane kontrole saobraćaja"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bot

    5. septembar 2024 | 15:47

    To se radi ovako: Ispred turisticko-ugostiteljske skole, uklonis sve lezece policajce i sva cefri semafora, i zarad bolesnih ambicija, pustis veci i brzi protok saobracaja, narocito sa Novog Beograda, u punom zamahu, u veliku nepreglednu krivinu u Crnogorsku ulicu, dole uklonis kocku i semafor takodje, tako da vise nikome ne bude moguce da pomisli da predje ulicu, ne kod skole, nego nigde, od Brankovog, do Zelenjaka. Cekam da zatvori most, da brojim sa prozora mrtve i povredjene. Nije bitno sto ce da preore i grad, ni ko ce da strada, ni kako cemo danima vec na posao ,peske, dole od Karadjordjeve do Beka, ukidaju se linije,rilja se, ore, bitno je da da se bolesne ideje ispunjavaju do kraja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA