Šapić: Kružni tokovi i budući novi most u potpunosti menjaju saobraćajnu sliku grada

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Radovi na drugom od pet kružnih tokova u Novom Beogradu su završeni, čime su sada na ovaj način povezani Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina, nakon što je ranije završen kružni tok u Ulici Vladimira Popovića. Gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, najavio je da se do kraja jeseni očekuje završetak radova na kružnom toku kod Ušća.

Šapić je istakao da je preostalo da se u narednih nekoliko dana završi uređenje staza, ali je naglasio da to neće ometati saobraćaj. On je naglasio važnost završetka radova pre početka školske godine, podsetivši da je Brankov most dobio novi asfalt na svih šest traka, što nije urađeno u poslednjih 15 godina.

"Svi pomenuti radovi urađeni su tokom leta, jer je to jedino moguće vreme za ovakve projekte. Mislim da smo stvorili preduslove da školska godina počne u koliko-toliko normalnim uslovima. Nakon ovih radova, prelazimo na izgradnju kružnog toka na uglu Bulevara Nikole Tesle i Ušća, koji očekujemo da bude završen do kraja jeseni. Radovi na izgradnji trećeg kružnog toka, na uglu Milentija Popovića i Bulevara Mihajla Pupina, trebalo bi da počnu narednog leta, kada će saobraćaj biti manje frekventan. Poslednji kružni tok biće izgrađen na uglu Zemunskog puta i Vladimira Popovića, ali tek nakon završetka novog mosta. Sa pet kružnih tokova i novim mostom, potpuno menjamo saobraćajnu sliku Beograda, posebno na Novom Beogradu", izjavio je Šapić.

Dodao je da je Bulevar Zorana Đinđića proširen od Ulice Vladimira Popovića do Omladinskih brigada, dok su trenutno u toku radovi na delu prema Studentskom gradu.

"Ideja je da 'izbijemo' na Tošin bunar sa po dve trake u svakom smeru. Prolazeći kroz Blok 34, jasno je da trenutno ni vozila gradskog prevoza ne mogu prolaziti jer postoji samo jedna traka po smeru. Sprovodimo sve što sam najavio u prethodne dve godine, dok je sa druge strane mosta omogućeno skretanje desno u Crnogorsku ulicu ka Karađorđevoj. Kada je reč o Karađorđevoj ulici, kocka će biti zamenjena asfaltom jer nije pogodna za toliki promet", istakao je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će radovi u Bulevaru vojvode Bojovića, odnosno na kružnom putu oko Kalemegdana, biti završeni za nekoliko dana.

"Na raskrsnici gde počinje kružni put, kolovoz je proširen i neće biti semafora, što će omogućiti bolji protok saobraćaja. Očekujemo da u narednih 10 do 15 dana postavimo asfalt umesto 'kocke', čime će se stvoriti uslovi za početak radova na proširenju kružnog puta oko Kalemegdana, čime će se formirati mali unutrašnji prsten. Očekujem da svi neophodni 'papiri' za ovaj projekat budu obezbeđeni tokom jeseni. Proširenje kružnog puta ubrzaće saobraćaj i izmeštanje prometa iz centra grada. Sve ovo predstavlja pripremu za zatvaranje Starog savskog mosta na jesen. Broj automobila koji prelazi preko mosta daje nam razloga da se nadamo da neće biti prevelikih gužvi, bar ne nakon što se ljudi naviknu na nove okolnosti", izjavio je Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da je deo Balkanske ulice, od raskrsnice sa Admirala Geprata do Nemanjine, postao dvosmeran pre godinu dana, te da će Gavrila Principa biti glavna saobraćajnica za vozila javnog prevoza koja će zameniti tramvaje tokom zatvaranja Starog savskog mosta. Zemunski put će u tom periodu biti rezervisan isključivo za javni prevoz. Šapić je izrazio zadovoljstvo izgledom kružnog toka koji je danas obišao, dodavši da su kružni tokovi nešto što Beogradu nedostaje, i da će ovakvi projekti biti nastavljeni u drugim delovima grada.

(Telegraf.rs)

Video: Istraživanja pokazuju da je bezbednost veća u raskrsnici sa kružnim tokom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA