Jedan čovek u Barajevu prosečno potroši i 700 litara vode na dan: Mole se svi da se suzdrže od rasipanja vode

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

U svim ostalim delovima Beograda nema većih problema u vodosnabdevanju

U danima ekstremnog toplotnog talasa, na čitavom distributivnom sistemu beogradskog vodovoda detektuju se povećane potrošnje vode, saopštava JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Uprkos tome, nema nestašice.

"Proizvodnja vode na svim proizvodnim pogonima JKP BVK je stabilna i bez većih problema. Trenutno se proizvodi preko 6.600 litara vode u sekundi", navode dalje.

Međutim, sistem nema kapacitet da dopremi toliku količinu tražene vode u rubna naselja.

"JKP BVK se u ovoj vremenskoj nepogodi susreće sa nizom izazova i problema, napregnutošću sistema, pregrevanjem opreme i prostorija sa elektroopremom i uređajima, otežanim uslovima rada na terenu, kao i hroničnim naporom radnika izloženih direktnom suncu pri radu na terenu.

Trenutno, jedina tačka sa delimičnim problemima u snabdevanju vodom u Beogradu su rubni delovi Opštine Barajevo i oni se ogledaju u nemogućnostima za dopremanjem dovoljne količine vode koja je uslovljena izuzetno velikom potrošnjom.

Prosečna dnevna potrošnja južnog pravca u većem delu godine ne prelazi 200 litara po stanovniku na dan, a sada beležimo potrošnju koja prelazi 700 litara po stanovniku na dan", saopštavaju.

Kako objašnjavaju, ni jedan sistem nije projektovan niti dimenzionisan da omogući distribuciju vode u takvim uslovima.

"Nenamenska potrošnja prilikom koje se voda za piće koristi za zalivanje poljoprivrednih površina, rashlađivanje betonskih površina i punjenje bazena ugrozila je stabilnost sistema snabdevanja, dovela do kritičnog smanjenja zaliha u rezervoarskim prostorima na teritoriji Opštine Barajevo i dovela u pitanje redovno snabdevanje vodom čitave Opštine", upozoravaju.

U svim ostalim delovima Beograda nema većih problema u vodosnabdevanju, osim u slučajevima kratkotrajnih zatvaranja zbog radova na otklanjanju kvarova.

Trenutno je i značajno povećan broj kvarova na vodovodnoj mreži, a sve raspoložive ekipe su neprekidno na terenu.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    14. avgust 2024 | 11:39

    Trenutno trosimo 0 l na dan s obzirom na to da vec cetvrti dan nemamo vodu. Razumem da ima ljudi koji neracionalno trose vodu, ali da citava cetiri dana nema kapi vode je sramota.

  • Slobodan Mašić

    14. avgust 2024 | 14:07

    Ovo je čista laž, veći deo Barajeva od početka leta ima restrikcije vode i pojedini zaseoci danima su bez vode. Neki zaseoci nemaju vodu svaku noć, tako od zalivanja bašti nema ni reči. Neki od meštana imaju bunare pa se tako snabdevaju. Molim vas da sledeći put pišete korektno i kontaktirajte barajevski vodovod da dobije tačne informacije.

  • M

    14. avgust 2024 | 18:29

    Vode nema u nekim delovima Barajeva trenutno 12dana u nekim 4.,ali to nije zato sto mi imamo mnogo bašte ili stoke(jer u nekim selima ima 2štale u celom selu i 2bašte)nego zato sto se doselilo preko leta preko 5000"BEOGRADJANA"u vikendice i kuce sa bazenima koja je napravila "Beogradska elita",onda kada podelite tu vasu laznu matematiku iz Bg vodovoda dolazite na to da je ista potrošnja po glavi.Kada pozovete BG VODOVOD dobicete odgovor da se ne racionalno trosi voda i da nam "NEĆE"biti uključena da ne bi Beograd ostao bez vode.Naravno da ne govorim o tome da svako ko dodje na vlast govori da će se srediti problem sa vodom,ali na zalost tu se prica zavrsava. MI IZ BARAJEVA BI SMO VOLELI DA BEOGRAD(DEDINJE,SENJAK,NBG,VRAČAR)OSTANU 5DANA BEZ VODE PA DA VIDIMO STA BI SE ONDA DESILO,VEROVATNO BI ZBOG TOGA BILO"DIREKTNO OBRAĆANJE"🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA