Vozač zbog neispravne klime prekinuo vožnju? Neobična situacija opisana na liniji 18, evo šta kaže inspekcija

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

"Da li plakati na stanici gde je temp preko 40 stepeni ili se radovati što će popraviti klimu, pitanje je sada"

Na IG stranici "Moj Beograd" objavljena je juče neobična informacija u vezi sa neispravnim klima-uređajem. Navodno je zbog pokvrene klime autobus morao da ide u garažu. Ipak, insprektor nema ovlašenje da isključuje vozila iz saobraćaja, kako je to opisano u objavi.

"Upravo na Tošinom bunaru, vozač 18 izbacio putnike jer mu je naređeno od strane komunalnog inspektora da autobus odveze u garažu zbog neispravne klime. Da li plakati na stanici gde je temp preko 40 stepeni ili se radovati što će popraviti klimu, pitanje je sada", podelio je svoju dilemu jedan od putnika.

Moguće je da je vozač zbog neispravne klime odlućio da prekine vožnju, ali su nam u Sekretarijatu za inspekciju objasnili da oni nemaju pravo da mu tako  nešto nalože. Ipak, ističu, za neispravne klime imaju "nultu toleranciju".

Klima uređaji Foto: IG / Moj Beograd

"Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju, kao izvorni posao grada Beograda, vrši inspekcijski nadzor nad javnim linijskim prevozom putnika na teritoriji Grada. Inspektori za javni linijski prevoz putnika, u skladu sa odredbama Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, vrše kontrole ispravnosti i funkcionalnosti klima uređaja u vozilima gradskog prevoza, kada je spoljna temperatura iznad 25˚S.

Inspekcijske kontrole najintenzivnije su tokom letnjih meseci, jer je prioritet da se rizik korišćenja vozila gradskog prevoza tokom visokih temperatura, svede na minimum. Riziku su izloženi ne samo putnici, već i vozači, kojima je vozilo faktički radno mesto. Prevoznici znaju kada nastupa period visokih temperatura i imaju objektivno dovoljno vremena da klima uređaje svojih vozila dovedu u ispravno stanje. Zato inspekcija ovog Sekretarijata ima „nultu toleranciju“ za neispravne klima uređaje u vozilima gradskog prevoza.

Primenjujući ovlašćenja, inspektori za svako vozilo, čija klima ne funkcioniše, izdaju prekršajni nalog prevozniku, u iznosu 150.000 dinara i odgovornom licu prevoznika, u iznosu 20.000 dinara.

Inspektori za javni linijski prevoz putnika ovog Sekretarijata nemaju zakonom, niti podzakonskim aktima, propisana ovlašćenja da isključuju iz saobraćaja vozila, kojima se obavlja javni linijski prevoz putnika na teritoriji grada Beograda", odgovorili su nam.

(Telegraf.rs)

Video: Ekipa Telegrafa u GAK "Narodni front" proverila da li klima funkcioniše kako treba, evo šta kažu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    14. avgust 2024 | 11:49

    Pametno...

  • 👍👏

    14. avgust 2024 | 12:34

    Bravo za vozaca! Jel treba da kolabiramo i mi i vozac, zbog neklimatizovanog vozila? Klima vise nije luksuz vec potreba. Ima mnogo buse gde klima ne radi ( negde je cak i grejanje ukljuceno)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA