Obeleženo 110 godina od početka Prvog svetskog rata

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Današnji dan je za nas posebno važan, ne samo zato što se navršava 110. godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata, već zbog toga što je ovaj dan ispunjen brojnim simbolikama

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija organizovali su danas obeležavanje 110 godina od početka napada na našu zemlju u Prvom svetskom ratu, na platou ispred rečnog monitora „Sava“, usidrenog kod Brankovog mosta u Beogradu.

- Današnji dan je za nas posebno važan, ne samo zato što se navršava 110. godišnjica izbijanja Prvog svetskog rata, već zbog toga što je ovaj dan ispunjen brojnim simbolikama. S jedne strane to je stradanje pripadnika srpskog naroda i građana Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu koje je trajalo čitave četiri godine, sa druge strane to je taj niz veličanstvenih pobeda koje je odnelo srpsko oružje, srpsko srce i ono istinsko nepatvoreno rodoljublje - istakao je ministar Ristić i pozvao sve da čuvamo sećanje na junake i stradalnike iz perioda Prvog svetskog rata.

Kustos Vojnog muzeja istoričar Bojan Vićentić naglasio je da su istorijske i političke okolnosti dovele do toga da upravo naša zemlja, u to vreme Kraljevina Srbija i naš glavni grad Beograd budu prva meta i prva žrtva u Velikom ratu.

- Posle sarajevskog atentata, Austrougarsko carstvo poslalo je ultimatum Kraljevini Srbiji, smatrajući našu zemlju odgovornom za taj događaj. Zahtevi izneti u ovom dokumentu bili su oblikovani tako da budu neprihvatljivi, kako bi odbijanje ultimatuma dalo povod za rat. Plan habsburške armije bio je desant na Beograd sa Save i Dunava, koji bi izvela Austrougarska Dunavska flotila, čiju su udarnu pesnicu činili rečni monitori, oklopni ratni brodovi – rekao je Vićentić.

On je objasnio da je danas na Savskom keju usidren jedan od učesnika i svedoka ovih tragičnih vremena, nekadašnji monitor „Bodrog”, a danas kulturno dobro Republike Srbije - rečni monitor „Sava”.

- Monitor „Sava” je dva puta bio potapan, služio je u četiri vojske i promenio više od šest država. Danas je jedan od retkih sačuvanih monitora na svetu i ima neprocenjivu istorijsku vrednost jer je jedan od rečnih ratnih brodova čijom je vatrom otpočeo Prvi svetski rat - rekao je kustos Vojnog muzeja Vićentić i dodao da je rečni monitor „Sava” danas deo Zbirke Vojnog muzeja.

Rečni monitor „Sava” od danas je ponovo otvoren za sve posetioce. Ulaz na taj ratni brod, razgledanje njegove unutrašnjosti i predmeta koje je posada svakodnevno upotrebljavala danas su, povodom obeležavanja godišnjice početka Velikog rata, besplatni. Ljubitelji vojne istorije i naoružanja i ubuduće sve to mogu pogledati svakog dana, sem ponedeljkom, od 10 do 17 časova, uz kupovinu karata u Vojnom muzeju ili na samom brodu.

U okviru obeležavanja ovog istorijskog događaja predstavnici Ministarstva odbrane sproveli su i promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem i vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire.

Događaju su prisustvovali članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Zastoj tramvaja na Novom Beogradu: Nizu se ne vidi kraj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA