Detalj koji daje pečat Novom groblju veliko je delo srpskog arhitekte Rajka Tatića

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na ovom velikom projektu za Novo groblje čitavu deceniju radio je Rajko M. Tatić

Velika, reprezentativna groblja izdvajaju se u svakom gradu po svojoj arhitekturi - masivne, umetnički prikladno oblikovane ograde, kapele i kapije.

To nisu detalji na koje često obraćamo pažnju, ali bez njih važna groblja, poput Novog, ne bi izgledala tako monumentalno i veličanstveno. Novo groblje je mnogo više od grobnica, krstova i suza, ono je spomenik kulture, čuvar sećanja i ponos nacije.

Ograda je, na primer, veoma važan arhitektonski element koji veliku celinu odvaja od ostatka grada - to velike parkove čini veličanstvenim, poput Studentskog parka ili Botaničke bašte. Nemoguće je bilo i zamisliti da Novo groblje, čuvar nacionalnog sećanja, ostane bez monumentalne zidane ograde. Taj poduhvat nije nimalo jeftin ni jednostavan.

Najpre, potrebno je odabrati arhitektu, jer je ograda takvog jednog mesta značajna baš koliko i fasada nekog reprezentativnog zdanja.

Na ovom velikom projektu za Novo groblje čitavu deceniju radio je Rajko M. Tatić. Njegov zadatak je bio da ogradu oblikuje u duhu tradicionalne arhitekture, u tada dominantnom srpsko-vizantijskom stilu, koji je primenjen i na druge važne objekte u sklopu groblja.

Tatić je na projektu ograde radio čitavu deceniju. Najpre je podigao ogradu sa kapijama koja okružuje Francusko vojno groblje. Uzor su bili srpski srednjovekovni manastiri, a velelepna ograda duga je 132 metra.

Podizanjem monumentalne ograde ispred Francuskog vojnog groblja, uređenjem prilaza groblju, kao i podizanjem kapela, Novo groblje postalo je zaista reprezentativno groblje Beograda, Srbije i Jugoslavije.

Tatić je radio i na ispraćajnom trgu, kao i na ogradi Italijaskog vojnog groblja.

(Telegraf.rs)

Video: U kamenu je utkano sećanje na dane bola: Sefardsko groblje u Boegradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA