Znate li gde je "Zvonolivnica i tvornica toranjskih satova" u Beogradu? Uskoro bi mogla da bude gradsko zdanje

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Livnicu je osnovao davne 1854. godine Đorđe Pantelić

Gradska opština Zemun pokrenula je inicijativu i uputila dopis Gradu Beogradu da se spomenik kulture Livnica „Pantelić” otkupom od vlasnika sačuva od zaborava, saopštili su iz Opštine Zemun.

Mogućnost da se pokrene ova inicijativa otvorena je voljom jednog od naslednika i suvlasnika ovog objekta, koji se nalazi u Lagumskoj ulici.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je bio prvi obavešten o ovoj nameri, podržava mogućnost da se u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu ostvari pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini, a to znači da Republika Srbija, odnosno Grad Beograd ostvaruju to pravo.

Budući da ovaj objekat ima poziciju u središtu starog jezgra Zemuna, važno je istaći da njegova namena treba da bude od javnog interesa a prostor prilagođen predstavljanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine ove sredine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izradio je projekat idejnog rešenja revitalizacije Livnice „Pantelić”, što daje još jedan razlog da ovako značajan vremešni objekat bude u vlasništvu Grada Beograda, a na ponos turističke ponude prestonice.

Livnica „Pantelić”, jedan od najstarijih objekata tehničkog nasleđa na području grada, nalazi se u okviru najranije urbanizovanog dela srpske prestonice u današnjim okvirima centra Zemuna i kao spomenik kulture predstavlja kulturno dobro od velikog značaja.

U vlasništvu porodice Pantelić, kroz tri generacije majstora zanatlija postala je poznata i afirmisana kao „Zvonolivnica i tvornica toranjskih satova”. Danas predstavlja svedočanstvo razvoja zanatstva Beograda u vremenskom periodu dužem od sto pedeset godina.

Livnicu je osnovao davne 1854. godine Đorđe Pantelić kao bravarsku radnju za popravku i izradu sitnijih predmeta za domaćinstvo. Njen uspon započeo je 1870. godine povratkom najstarijeg Đorđevog sina Pavla Pantelića iz Beča i uvođenjem tehničkih i zanatskih novina u procese proizvodnje.

Zgrada je prizemna, ima nepravilnu osnovu, a njen prostor čine kovačnica, bravarska radionica, stara i nova livnica sa livačkim pećima, magacin i kancelarija, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Naši domaći stručnjaci su radili Sava Centar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Boža zemunac

    17. jul 2024 | 15:47

    Ima još mnogo toga u lepom gradu Zemunu. Recimo čuvena kafana Beli medved, i normalno Dom vazduhoplovsta. Za početak.

  • Coka

    17. jul 2024 | 15:13

    Objekat koji je zbog svoje arhitekture jedan od najslikaniji kod turista i samih zemunaca.

  • Zvonimir

    17. jul 2024 | 15:44

    Ako je to istina,mislim da je kasno malo je ostalo od onog što je bilo sedamdesetih je poćelo sa rekonstrukcijom livnice urađena je spolja fasada sat na pročelju je skinut kažu da je u muzeju a čisto sumnjam.Po priči pok. Đorđa Glumca koji je radio do kraja u livnici gde je i izučio zanat alat i nacrti, kalupi razneseni su još je nešto o tom znao pok.Mija Dabižić kustos muzeja u to vreme ali muzej ne radi već 30-40god od kako je on penzionisan. I dalje ima zaposlene bez ikakvog rada.U fundusu muzeja postoji sigurno dosta tematskih materijala koje ne izlažu bolja je debela hladovina i desetine godina plata bez rada.Ako ne verujete proverite dal muzej radi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA