Vreme čitanja: oko 1 min.

"Tajne" Topčiderskog groblja: Grob Vlade Vasiljevića - čuvenog Beogradskog Fantoma

Vreme čitanja: oko 1 min.

Beograđani su zaboravili na njega, a mnogi od njih ne znaju gde on danas počiva

  • 1
Beogradski fantom Foto: Ilija Bogdanović

Beli Porše ostao je upamćen kao simbol Beograda, a Vlada Vasiljević, koji je tog septembra 1979. godine zabavljao Jugoslovene i zadavao muku miliciji, nestao je u "oblaku dima" na Slaviji. Beograđani su zaboravili na njega, a mnogi od njih ne znaju da je sahranjen na Topčiderskom groblju.

Krajem avgusta 1979. Vlada je "pozajmio" Porše tenisera Ivka Plećevića, a ono što je usledilo nakon toga ostalo je urezano u sećanjima Beograđana. Danima ga je vozio ulicama glavnog grada, dok je milicija bezuspešno pokušavala da ga uhvati. Nisu imali dovoljno znanja i iskustva, a vozila kojima su raspolagali u to vreme nisu bila toliko brza da zaustave tako dobar auto i još boljeg Fantoma za volanom.

Narod se okupljao duž ulica glavnog grada kako bi posmatrao poteru koja se dešavala svake noći. Bilo je to kao u najboljim akcionim filmovima. Policijske Zastave s upaljenim rotacijama jurrile su na sve strane, a on bi se u jednom trenutku pojavio, obišao nekoliko krugova oko Slavije i nestao "u mrak".

Ipak, ova "igra" nije mogla da traje doveka. Poslednjeg dana postavljena mu je zaseda, simbolično, baš na "glavnoj pozornici" - Slaviji. Zaustavili su ga, ali je Vlada uspeo, kao pravi kaskader, da iskoči iz kola i umeša se u publiku. Na kratko je nestao, ali je posle nekoliko dana pronađen i uhapšen. Osuđen je na nešto više od dve godine zatvora.

Pušten je 1982. godine, ali je ubrzo doživeo saobraćajnu nsreću u kojoj je zadobio fatalne rane, kojima je u bolnici podlegao nekoliko dana kasnije.

Beograđani su zaboravili na Fantoma onog trenutka kada su saznali njegovo ime i prezime. Ipak, malo ko zna da je on sahranjen na Topčiderskom groblju, gde se i danas može posetiti njegovo grobno mesto.

(Telegraf.rs)

Video: Nastup grupe Partibrejkers na Arsenal festu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даросава

    28. jun 2024 | 16:57

    И пуф!!!🗯️ Од фантома буде добри 👻🎚️🕯️!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA