Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministarka prosvete na Pravnom fakultetu u Beogradu: Počeo prijemni, ovo je njena poruka

M. L.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Đukić Dejanović je za Tanjug rekla da je danas poseban dan za budućnost Srbije kada govorimo o obrazovanju, a posebno o univerzitetskom

  • 0
Pravni fakultet Foto: Nikola Tomić

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas početku polaganja prijemnog ispita za upis brucoša na Pravni fakultet i rekla da je za ovaj fakultet predviđeno 600 budžetskih i 800 mesta za samofinansirajuće studente i da se prijavilo 1.310 kandidata.

Đukić Dejanović je za Tanjug rekla da je danas poseban dan za budućnost Srbije kada govorimo o obrazovanju, a posebno o univerzitetskom.

"Za ovaj fakultet vlada veliko interesovanje, što pokazuje da se za 600 budžetskih mesta i 800 mesta za samofinansirajuće studente, prijavilo 1.310 kandidata", rekla je ona. Ona je budućim studentima poželela da budu dobro koncentrisani i da urade na najbolji mogući način prijemni ispit kako bi, kako je rekla, zadovoljili svoju prvu veliku profesionalnu želju da postanu brucoši.

"Poželela sam im da sva znanja, veštine, životnu radost koju samo mladost nosi, ugrade u sebe tokom studiranja, da steknu prijateljstva, da nauče naravno da njihova profesija bude uzdignuta nivoom njihovog znanja,", navela je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, Pravni fakultet bio je uvek vodeća srpska i jugoslovenska, pa i evropska obrazovana i naučna institucija u oblasti prava.

"Završetkom studija na ovoj ustanovi postaćete deo porodice pravnika, koju čini preko 50.000 diplomiranih pravnika i preko 2.000 magistara i doktora nauka u oblasti prava odškolovanih na ovoj instituciji", istakla je ministarka.

Ona je poručila da je ovaj fakultet moderna i kvalitetna međunarodno priznata i prepoznata visokoškolska ustanova, koja neguje interdisciplinarni i komparativni pristup u obrazovanju.

"Po broju studenata, on je jedan od najvećih u regionu, sa oko 8.000 studenata na osnovnim studijama, oko 1.500 studenata na master i doktorskim akademskim studijama", napomenula je ona.

Prema njenim rečima, prvi rezultati biće u prvoj polovini jula, a za sve one koji ne prođu u prvom roku, kako je rekla, postoji septembarski period kada se takođe raspoređuju studenti na mesta na kojima je to moguće.

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković istakao je da je u odnosu na prošlu, ove godine veće interesovanje za studije prava.

"Već 1.310 studenata je pristupilu prijemnom ispitu, a mi smo fakultet koji ima 600 budžetskih mesta i 800 za samofinansirajuće. Ovaj dan je za nas veliki i sa radošću primamo nove studente", poručio je dekan. On je naveo da sve teče po planu i da se nada da će i rezultati biti dobri.

"Motiv da se izabere Pravni fakultet je to što pruža širok dijapazon zanimanja u okviru pravne struke, znači rad u sudstvu, tužilaštu, advokaturi, državnoj upravi, u privredi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pravnici su bili i odlični rukovodioci velikih državnih i privatnih preduzeća, odlični novinari, diplomatiji i dodao da pruža jednu lepezu mogućih zanimanja.

"Zbog toga potencijalni studenti dolaze na Pravni fakultet gde će dobiti profesionalno usmerenje koje će im omogućiti budući život i karijeru kad završe te studije", istakao je on.

Kandidatkinja Zara Radonjić, koja je završila Prvu gimnaziju u Beogradu, rekla je za Tanjug da se nada najboljem - da upiše Pravni fakultet i da će "upasti" na budžet.

"Spremala sam se dovoljno, počela sam da učim od januara i mislim da sam potpuno spremna za danas. Odlučila sam se za ovaj fakultet jer je deo porodice završio baš njega i bave se pravom. Zainteresovali su me za taj posao, za advokaturu", kazala je ona.

Buduća brucoškinja iz Užica Jana Đokić istakla je da joj je pravo želja još od petog razreda i da je, kako je rekla, čim je shvatila šta je Pravni fakultet, odmah je poželela da ide u tom smeru.

"Možda se neću baviti advokaturom, ali ću se baviti pravom. Moja želja se nikada nije ni menjala i uvek sam bila sigurna u to što želim", napomenula je Đokićeva.

Prema njenim rečima, imala je profesorku iz srpskog jezika koja ju je dobro pripremila za prijemni, kao i da danas očekuje dobre rezultate. Katarina Galović koja je čekala početak prijemnog, rekla je da nosi predznanje iz Osme gimnazije i da se nada da upada na budžet.

"Izabrala je srpski i išla sam na pripreme na Pravnom fakultetu. Spremala sam dobro, svaki dan i nadam se uspehu", navela je ona. Prema njenim rečima, veruje u sebe i da bi nakon završenih studija, volela da se bavi međunarodnim odnosima.

Marko Žižić rekao je da je završio srednju elektrotehničku školu, a da se za prava opredelio zbog toga što mu je ta oblast jako zanimljiva.

"Za prijemni sam spremao srpski jezik i književnost mi je bila najteža. Nadam se da ću danas da budem uspešan, kao i da ću da upadnem na budžet", istakao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Počeo prijemni na Pravnom fakultetu, prijavilo se 1.310 kandidata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA