Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu noćas palo više kiše od proseka za ceo jun: Ovi delovi grada dobili i do 150 litara, centar 80

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi delovi Beograda bili su poplavljeni

  • 2
Vremenska prognoza pljusak pljuskovi kiša nevreme munja gromovi Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay, Telegraf.rs

Pravi potop pogodio je noćas Beograd. U toku večeri iznad južnih, centralnih i zapadnih predela Beograda nalazio se veoma snažan oblačni sistem sa kišom i obilnim pljuskovima, dok je nad zapadnim obodom Beograda bilo i snažnih grmljavinskih pljuskova. Ovaj sistem veoma sporo se premeštao ka jugozapadu i skoro da je bio stacioniran nad Beogradom, a najjači intenzitet padavina imao je nad jugozapadnim obodom Beograda.

Kiša je bez prestanka padala nekoliko sati nad centrom grada, na području Novog Beograda, Zemuna, Surčina, Obrenovca, Lazarevca, Rakovice, Banovog Brda, Čukarice, Vidikovca, Košutnjaka, Barajeva, Ripnja, Resnika.

U ovim delovima grada palo je od 50 do 100 litara kiše za svega nekoliko sati, a lokalno i do 150 litara. U centru grada palo je 78 litara, a sve ukupno za 24 sata 83.

Reč je o količini padavina koja u proseku padne za mesec pa i za dva meseca, a sva količina sručila se u par sati.

S obzirom na to da je ranije tokom dana bilo jačih pljuskova sa grmljavinom, treba dodati još desetak litara kiše, a pretjodno tokom dana u južnom i jugozapadnom obodu Beograda palo je i do 50 litara kiše.

Ogromne padavine stovrile su urbane poplave i bujuce. Mnogi delovi grada bili su potopljeni, a pod vodom su se našle i mnoge glavne saobraćjnice, među njima i auto-put kod Autokomande.

Autokomanda je bila u potpunosti poplavljena.

Manji potoci širom Beograda su nabujali za nekoliko metara, a niz ulice sa kosinama slivale su se bujice reka.

Širom grada poplavljen je veliki broj vozila, kao i više desetina objekata i stanova.

Najkritičnija situacija bila je u južnom i jugozapadnom obodu Beograda.

Inače, padavine ovakvog intenziteta i za ovakvo kratko vreme, u bilo kom delu sveta može da uslovi katastrofalne posledice, s obzirom na to da se radi o veoma ekstremnim pojavama.

Padavine ovakvog karaktera ne dovode do izlivanja većih reka, već samo manjih tokova, potoka i do urbanih poplava, usled nemogućnosti da zemljište prihvati ogromne količine vode u kratkom vremenskom intervalu.

I dok je veći deo Beograda bio potopljen, uz nezampaćenu kišu, nad istočnim obodom grada skoro da nije bilo ni kapi kiše, jer je oblak zauiziamo površinu više od pola grada, ali prema zapadu i jugozapadu.

Ovaj sistem nastao je pod uticajem ciklona, čiji se centar noćas nalazio nad Srbijom, a visinska strujanja nad Beogradom bila su veoma slaba, tako da se ova kišna zona veoma slabo premeštala ka jugozapadu, odnosno ka Kolubarskom okrugu.

Lokalnih pljuskova sa grmljavinom biće i danas u Beogradu, a za vikend sledi sunčano i pravo letnje vreme, uz temperature oko 35°C. Novi pljuskovi i nestabilnosti stižu početkom jula.

(Telegraf.rs)

Video: Poplavljena luksuzna kuća Gove Tržan i Raše Novakovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rj38

    28. jun 2024 | 10:58

    A sta radi Komunalna sluzba cele godine, osim sto naplacuje "usluge"? Jadni ste sto ste sebe nazvali beogradjanima... A sve to je u vasem selu priroda tako lepo uredila a vi ga se stidite! Pa, eto vam GLAVNOG GRADA... Samo na TV-u je SJAJAN,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA