≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počinje akcija dobrovoljnog davanja krvi - "Crveno-bela krv"

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcija će se održati danas i sutra u Medija centru stadiona "Rajko Mitić", od 10 do 18 časova

  • 0
Crvena Zvezda, humanitarno davanje krvi Foto: Kobra

Danas počinje tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi "Crveno-bela krv" koju Institut za transfuziju krvi organizuje u saradnji sa Sportskim društvom Crvena Zvezda.

Akcija će se održati danas i sutra u Medija centru stadiona "Rajko Mitić", od 10 do 18 časova.

- Danas i sutra održaće se jubilarna trideseta akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji UG Delije Sever, SD Crvena zvezda i Instituta za transfuziju krvi Srbije, pod sloganom 'Trideseti put dajemo krv' u sklopu naše tradicionalne akcije 'Crveno-bela krv' - rekla je za Tanjug Nada Prelević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Prema njenim rečima, rezultati dosadašnjih akcija su fantastični. Tokom prethodnih 29 akcija je prikupljeno preko 12.000 ljudi dobrovoljno dalo krvi što znači da smo spasili preko 30.000 života", rekla je Prelević.

- Gotovo 3.000 ponosnih davalaca je upravo tokom akcije 'Crveno-bela krv' prvi put dalo krv, a možemo da se pohvalimo da je ovo najdugotrajnija akcija od svih akcija ovog tipa - dodala je ona.

Rekord je zabeležen u avgustu 2019. godine, kada je za dva dana prikupljeno 1.488 jedinica krvi, poručila je ona.

- Ovo je period godine kada je veliki deficit davanja krvi, te je veoma važno, da se baš sada, odazovu svi oni koji žele da doniraju krv. Podsećamo da jedna jedinica krvi može da spasi i do tri života -, rekla je Prelević.

Napomenula je da krv mogu da daju sve osobe uzrasta od 18 do 65 godina.

- Potrebno je da budu zdrave, naspavane, da obeduju pre davanja krvi i da ne budu pod dejstvom alkohola ili nekih drugih opijata. Interval između davanja krvi treba da bude tri meseca za osobe muškog, odnosno četiri za osobe ženskog pola - rekla je Prelević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA