Šapić: Razvijaćemo se brže i bolje od svakog grada, ne samo u okruženju već i šire

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 1

Šapić se za govornicom Skupštine grada zahvalio na poverenju koje je dobio i kako odbornicima, tako i građanima Beograda koji su glasali za listu "Aleksandar Vučić - Beograd sutra"

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je juče, posle ponovnog izbora na ovu funkciju, da će poverenje građana graditi na onome što je urađeno prethodnih godina tokom njegovog prvog mandata.

Šapić se za govornicom Skupštine grada zahvalio na poverenju koje je dobio i kako odbornicima, tako i građanima Beograda koji su glasali za listu "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i naglasio da će ga opravdati.

"Razvijaćemo se brže i bolje od svakog grada ne samo u okruženju već i šire i služiti na ponos svih nas koji u njemu živimo. Biće to grad, dok sam na njegovom čelu u kome će se znati red, grad koji će sprovoditi interese svog naroda i koji se neće snebivati i sramiti kada kaže da je ponosan što je predsednik prave autentične beogradske i srpske politke", rekao je Šapić.

On je rekao i da poslednjih godina sluša kako ništa ne zna i da ga ne želi čak ni stranka na čijoj je listi.

"Ako je već tako, onda bar priznajte da imam sreće, s obzirom na to šta je sve urađeno u vreme dok sam ja bio gradonačelnik", poručio je Šapić.

"Možda sam imao malo više hrabrosti i odvažnosti da presečem zato sam možda i dobijao udarce sa svih strana", rekao je gradonačelnik.

Šapić je upravo zato što, kako kaže, veruje da i mnogi poslanici nisu bili svevsni svega što je Grad uradio i samostalno i u saradnji sa Republikom poput obilaznice čime je teretni saobraćaj potpuno prvi put izmešten iz centra, što gradu daje priliku i da se razvija ekološki, govor bazirao na tome šta bi sve oni koji su hteli da budu na njegovm mestu, a protive se urađenom, morali da poruše.

On je istakao da je u protekle dve godine više od 150 miliona evra opredeljeno za socijalne mere i socijalne programe.

"Sve državne vrtiće učinili smo besplatnim i odlučili da subvencionišemo privatne vrtiće posle više od deset godina. Imali smo odluku o đačkoj pomoći, koja će ove godine iznositi 20.000 dinara po svakoj porodici", rekao je Šapić i dodao da bi ti morali da ukinu brojne uredbe koje je Grad doneo, odnose se upravo na socijalu sferu.

Podseto je da su doneli odluku o besplatnim časovima engleskog jezika za sve beogradske predškolce, da se ne naplaćuju usluge socijalne zaštite, da su ukinute liste čekanja za lične pratioce za decu, kao i geronto domaćice, personalne asistente za odrasle.

Podsetio je da je izgrađen najmoderniji opremljeni dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Barajevu, i da je još šest opremljenih i obnovljenih dnevnih boravaka, uključujući i dva nova. Sve bi to, kako je rekao morali da sruše.

Takođe, Šapić je naveo da su uvedeni novogodišnji vaučeri, koji iznose 6.000 dinara, a koje je prošle godine dobilo preko 380.000 građana Beograda, da su uvedeni besplatni bazeni u toku leta za sve Beograđane, da su povećane osnovice za plate za vaspitačice, koja je pre toga bila za 16 odsto manja i da bi to sve, oni koji su želeli da budu na njegovom mestu morali da ponište.

"Uz to ide i odluka o povećanju solidarne pomoći, koja je bila 25.000 dinara, a sad je 40.000 dinara za sve zaposlene u predškolskim ustanovama. U ovom momentu osam vrtića je u izgradnji, a tri su otvorena, 80.000 dece danas ide u vrtiće, pre 10 godina ih je išlo 45.000. Najviše o vrtićima danas pričaju upravo oni, u čije vreme je išlo 45.000 dece u vrtiće. To je pravo licemerstvo", rekao je Šapić.

Dodao je da su obnovljene dve osnovne škole, a da je u tri obnova u toku.

Što se tiče infrastrukturnih projekata u Beogradu, Šapić je rekao da je više od 500 obnovljenih i rekonstruisanih ulica u Beogradu, da su rekonstrusani Bulevar despota Stefana, Glavna ulica u Zemunu, Maksima Gorkog, Sarajevska, Omladinskih brigada, Francuska i mnoge druge.

Sve bi to morali da poruše i iskopaju rupe, rekao je Šapić.

Istakao je da su izgrađeni kružni tokovi koji su krenuli masovno da se postavljaju u Beogradu, a da su Višnjička, Mije Kovačevića, Nikole Dobrovića proširene, kao i Smederevski put.

"Pretpostavljam da su dobili priliku da budu na mom mestu skinuli bi i sve srpske simbole i umesto srpske zastave i zastave grada zakačili šarene zastave", naveo je gradonačelnik i naglasio da će ipak za sve to morati da sačekaju kako stvari stoje.

"Zato će na Skupštini grada da se vijoriti samo srpska i beogradska zastva i Beograd će biti prava srpska prestonica otvorena za sve ljude svih vera i nacija i opredeljenja, ali grad koji poštuje svoju kulturu, narod istoriju i državu", kazao je Šapić.

Gradonačelnik je rekao da bi ti koji su želeli da budu na njegovom mestu morali da poruše i dve pijace u Obrenovcu i Lazarevcu da oktopaju više desetina kilometara vodovodne mreže, da poravnaju groblje za kuće ljubimce, spreče izgradnju nove autobuske stanice koja će biti jedna od najboljih u Evropi.

Nema dileme oko svega toga, rekao je Šapić i dodao da bi isto prošli i radovi na metrou. Morali bi kako je dodao da poruše brojne sportske terene, teretane na otvorenom, dečja igrališta, klubove za penzionere.

Morali bi, kako je dodao, da spreče rekonsturiciju zgrade Hitne pomoći, da prekinu praksu noćnih rekonsturkcija i radova da ih vrate u špic kada krene najveća gužva.

Takođe, kako je dodao, morali bi da vrate sva taksi vozila u šarene boje, da hrvatskim privrednicima dozvole da simbolima grada daju hrvatska imena, da ukinu servisni centar grada Beograd 11011 koji je jedinstven u ovom delu Evrope i koji danas ima 1,7 miliona poziva i vrate praksu da imamo 24 različita broja.

Prema njegovim rečima, morali bi i da vrate više od 100 nelegalnih splavova.

"Što se tiče budućih projekata pretpostavljam da bi zaustavili uklanjanje Starog savskog mosta koji koči razvoj Beograda i siguran sam da bi odmah krenuli u zatrpavanje tunela koji smo krenuli da probijamo, a ceo taj porojekat je sigurno jedan od najvećih u ovom delu Evrope", rekao je on.

Dodao je i da je siguran da bi zaustavili sređivanje platoa u Pariskoj kako bi dobili pešačku zonu od Kalemegdana do Terazijske česme.

"Razvalili bi Knez Mihajlovu, a takođe ne bi započeli ni sređivanje platoa ispred Filozofskog fakulteta", rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da je Grad raskinuo ugovor sa Kentkartom i uveo novi, jednostavniji i daleko transparentiji sistem upravljanja javnim prevozom kao što je kupovina karata sms-om na čemu nam zavide mnoge evropske prestonice kao i plaćanje putem aplikacije i naglasio da bi oni sve to morali da pontište.

Verujem da bi odmah vratili ugovor sa Bus plus i Kenkartom i da ih opet pitamo da nam daju informacije koliko imamo para na računu, kazao je on.

Kaže da bi sigurno ukinuli i to što smo radili da bi pomogli policiji koja se nalazi u svakoj školi posle velikih majskih tragedija koje su pogodile našu zemlju.

"Ukinuli bi i manifestaciju Beogradski dani porodice koja je postala prepoznatljiva širom regiona, a hvalili bi se festivalima poput Mirdite i drugima manifestacijama ponosa", rekao je Šapić i dodao da bi uništili i brojne spomenike poput onoga branicima Beorada iz 1915. godine.

Smanjili bi, kako je dodao, odmah budžete svim gradskim opštinama i vratili bi ih na nivo pre ove gradske vlasti, ukinuli kapitalni budžet za prigradske opštine i onemogućili sanaciju kilometara atarskih puteva, rekonstrukciju desetina prigradskih škola, vrtića, sportskih terena i drugih projekata.

Prema njegovim rečima, stradalo bi i sve u rađeno u prigradskim opšitnama.

"Srušili bi novi sportsko-rekreativni centar u Barajevu, novu ambulantu u naselju Gaj, prekopali preko 50 kilometara asfaltiranih puteva. Kad bi krenuli da ruše produžili bi prema Mladenovcu i srušili bi dve ambulante u toj opštini kao i dve koje su u ovom trenutku u izgradnji. Srušili bi novi vrtić u Mladenovcu, prekopali rekonstruisanu ulici Nikole Pašića, Janka Katića i Vuka Karadžića i na desetine kilometara atarskih puteva. Došli bi i do Grocke pa bi srušili i novu halu koja je uveliko u izgradnji i nove sportske terene koji su u planu da se grade", rekao je Šapić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šapić saopštio izborne rezultate po svim beogradskim opštinama: Ubedljiva pobeda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA