Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako smo "pregrmeli" najtopliji dan od početka godine: U hladu se tražilo mesto više

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas pik toplotnog talasa, ali i manje osveženje tokom drugog dela dana

  • 1
Leto vrućina vrućine Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan, Pixabay

U Srbiji je u petak bio najtopliji dan od početka godine, pa je crveni meteo-alarm bio na snazi u gotovo svim krajevima zemlje. U hladu je mereno i do neverovatnih 40 stepeni, dok je na suncu mereno i 50 stepeni. Kako je tek bilo u užarenim vozilima, znaju oni koji su pokušavali da sednu u automobile, navodi RTS.

Građanima je savetovano da ko ne mora ne izlazi napolje na ove vremenske (ne)prilike, koliko zbog vrućine, toliko i zbog visokog UV indeksa.

Dobra vest je da nas danas tokom drugog dela dana očekuje blago osveženje. Ali, meteorolozi za danas najavljuju pik toplotnog talasa i temperaturu do 40 stepeni.

U beogradskoj Knez Mihailovoj u podne, na 40 stepeni, činilo se da je "stanje redovno". Zbog prolaznika i šetača, kojih je bilo, radno vreme nisu menjali ni ulični prodavci.

Pojedini prodavci su uspeli da pronađu hlad i predahnu, a neki su napravili pauzu.

"Poslodavci su bili obavezni da primene mere, da organizuju rad na drugačiji način, da obezbede pauze, uz obezbeđivanje odgovarajućih napitaka i vode, takođe da se češće menjaju zaposleni koji rade na otvorenom", rekla je Maja Ilić iz Inspektorata za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo rada podseća da nepoštovanje propisa o radu na vrućini svi mogu da prijave na besplatan broj 0800 300 307.

Maline moraju da se beru uprkos vremenskim prilikama

Na otvorenom je, prema zvaničnim podacima, u podne najtoplije bilo u Novom Sadu, Loznici, Beogradu, Valjevu.

Berači malina u Valjevu navode kako uspevaju da pronađu hlad, ali i da se rashlade pomoću vlažnih peškira i šešira.

I Ćuprija već danima beleži rekordne temperature. Stanovnici tog mesta ističu da izbegavaju kretanje po suncu i da sede u hladovini parkova.

Po ovakvim vrućinama, ko nije stigao do bazena, spas traži kod fontane ili uz reke.

Iz Sahare osim vrućine stigao i pesak

Jedan od razloga što nebo nije plavo, već "šućmurasto", je što je osim toplog i vrućeg vazduha, iz Afrike stigao i saharski pesak.

Povećanje koncentracije peska nad Srbijom očekuje se i danas, a od nedelje i ponedeljka najavljena kiša će smanjiti njegovu količinu u gornjim slojevima atmosfere.

(Telegraf.rs)

Video: Eksperiment u vrelim kolima: Već posle 30 sekundi nisam mogao da dišem

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šoša

    22. jun 2024 | 12:37

    U busu 48 ne radi klima... gore je nego u rerni. Buseve u kojima ne radi klima, ili ako radi pro forme ali ne hladi, treba tretirati kao neispravna vozila. I ne uključivati ih u saobraćaj i prevoz putnika. U protivnom neko će u njima pasti u komu, kolabrirati isl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA