Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečano otvoren 15. Srpski matematički kongres u Beogradu

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Domaćin Kongresa je UB, a prorektor Dejan Filipović rekao je da mu je posebno drago jer su ovaj događaj podržali svi Matematički fakulteti iz Srbije kao i Matematički institut SANU

  • 0
Matematika Foto: Pixabay

U Beogradu je danas svečano otvoren 15. Srpski matematički kongres, nacionalni skup sa međunarodnim učešćem i glavni naučni skup u zemlji u ovoj godini za oblast matematike i računarskih nauka.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Beogradu (UB) Zoran Rakić rekao je da ovaj Kongres ima tradiciju staru 75 godina, i da je ova godina posebna jer je do sada održano nekoliko konferencija vezanih za matematiku.

"Jedna od njih je i Konferencija o biomatematici, održana prošle nedelje u Beogradu.Svake godine imamo sve više matematičkih konferencija ali kongres je posebna stvar za ovu struku. Želim da svima poželim da uživaju u sjajnim predavanjima tokom kongresa i uspešan nastavak matematičke misije", rekao je Rakić.

Domaćin Kongresa je UB, a prorektor Dejan Filipović rekao je da mu je posebno drago jer su ovaj događaj podržali svi Matematički fakulteti iz Srbije kao i Matematički institut SANU.

"Kongres je uvek važan događaj za struku i predstavlja jednu od najvećih i glavnih skupova u oblasti matematike i računarskih nauka. Na ovom će učestovati oko 200 istraživača iz zemlje i inostranstva, koji će kroz predavanja u sedam sekcija diskutovati o najznačajnijim problemima u oblasti matematike i razmeniti iskustva", rekao je Filipović.

Pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje Aleksandar Jović rekao je da je to izuzetna prilika za razmenu iskustava i znanja i da je ono što ga posebno raduje u programu za naredna tri dana je oblast sedam koja se odnosi na metodiku nastave matematike kao posebne celine.

"Imajući u vidu položaj i broj nedostatka profesora, izuzetno je važno baviti se ovom temom kao struka, kako unaprediti metodiku nastave u osnovnim i srednjim školama i u visokom obrazovanju. Kako motivisati učenike da se prijavljuju za smerove koji obrazuju nastavni kadar. U narednom periodu sve nas očekuje izuzetno težak zadatak - da privučemo što više mladih ljudi za rad u prosveti", rekao je Jović.

Osim poboljšanja materijalnog statusa nastavnika, dodao je Jović, potreban je rad na modernizaciji studijskih programa i motivisanju mladih da se bave ovim pozivom.

"Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke će uvek podržati ovakve skupove", poručio je Jović.

Srpski matematičar i član SANU akademik Miodrag Mateljević rekao je da je za 50 godina od kako učestvuje u radu Matematičkog fakulteta svedok mnogih događaja i da je uporan rad doveo do toga da su osnovne studije matematike u Srbiji na internacionalnom nivou.

"S obzirom na sve okolkosti mi možemo biti zadovoljni, ima naših studenata koji su ovde završili i osnovne akademske i doktorske studije i otišli u inostranstvo i imaju međunarodni ugled", rekao je Mateljević.

Predsednik Društva matematičara Srbije Miroslav Marić dodelio je posebnu Nagradu za dostignuća u matematičkim naukama Luki Milićeviću.

"Društvo matematičara je jedan od suorganizatora ovog Kongresa, prvi je održan pre 75 godina na Bledu. Na poslednjih nekoliko kongresa DMS dodeljuje ovu nagradu, s tim da je ograničenje kao kod 'Filcove medalje' da laureat ne sme biti stariji od 40 godina. Dugo smo većali i imali težak izbor i odlučili da nagradimo doktora Luku sa Matematičkog instituta u Beogradu", rekao je Marić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA