Manifestacija „Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” biće održana u petak, subotu i nedelju, 14, 15. i 16. juna, na platou pijace „Zemun” kod žitnog kantara.
U gastronomskoj ponudi manifestacije biće kuvanih jela kao što su tarana sa kobasicom, perkelt sa rezancima, paprikaš, pečene domaće kobasice i takozvani „langoš” (mekika). Ljubitelje slatkih poslastica očekuje kolač na žaru, tradicionalni mađarski specijalitet, kao i razne vrste vojvođanskih štrudli.
Ponudu će, uz mogućnost degustacije, upotpuniti suhomesnati proizvodi od mangulice, polutvrdi i tvrdi kravlji i kozji sirevi, kao i najrazličitije sorte vina, rakije i prirodnih sokova.
Organizatori manifestacije, JKP „Beogradske pijace” i Poslovno udruženje „Pijace Srbije”, pripremili su bogat program za petak, 14. jun, od 15 do 22 časa, kao i u subotu i nedelju, 15. i 16. juna, od 9 do 22 časa.
„Dani domaće hrane i starih zanata Vojvodine” promovišu kulinarske specijalitete, proizvođače domaće hrane i rukotvorina iz Vojvodine, kao i tradicionalne običaje.
U subotu, 15. juna, od 11 do 13 časova, gosti manifestacije biće organizatori žetvenih svečanosti „Dužijanca” koji će posetiocima predstaviti deo običaja u vezi sa takmičenjem risara (stari način žetve žita), zatim tradicionalni risarski doručak u kojem su dve osnovne namirnice svež domaći hleb i bela slanina, kao i nošnju i rukotvorine od slame sa severa Vojvodine. Istog dana, od 19 časova, u sklopu manifestacije nastupiće tamburaški orkestar „Ravnica” iz Subotice. Ulaz je slobodan.
(Telegraf.rs)
Video: Vilan: Proslava Dana nezavisnosti Izraela reflektuje naša osećanja zbog tragičnih događaja
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.