Vreme čitanja: oko 1 min.

U slavu, za Kralja i otadžbinu: Spomen - kosturnica braniocima Beograda 1914 - 1918.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spoenik je na papir "stavio" poznati ruski skulptor, emigrant i veteran Prvog svetskog rata Roman Verhovski

  • 3

Na beogradskom Novom groblju umetničkih dela nikada dosta, a jedno od njih na papir je "stavio" poznati ruski skulptor, emigrant i veteran Prvog svetskog rata Roman Verhovski.

Mada je on osmislio Spomen - kosturnicu branilaca Beograda 1914 - 1918, u javu su je pretvorili Vladimir Pavlović Zagorodnjuk i Živojin Lukić.

Ovo zdanje, u znak sećanja na poginule branioce Beograda, ali i učesnike u Balkanskim ratovima, finansiralo je Udruženje rezervnih oficira i ratnika 1931. godine.

Tome je prethodilo otkopavanje posmrtnih ostataka boraca iz više grobalja. Mošti su prenešene na Novo groblje i ponovo sahranjene u tada novoj Spomen - kosturnici.

Ovo velelepno umetničko delo, koje možete i danas posetiti, sagrađeno je od kamena i bronze.

Grb srbije i top, koji simbolizuju borbu za otadžbinu nalaze se podno vrha spomenika na kome ponosono stoji skulptura srpskog vojnika koji u jednoj ruci drži pušku dok mu u drugoj leži barjak.

(Telegraf.rs)

Video: Manastir Svetog Stefana Meteori RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    31. maj 2024 | 17:04

    Ukinite sve ulice sa nazivom Maršala Tita...I evo rešenja za levu obalu Dunava -povezati Kotež i Dorćol sa jednim lepim mostom osloboditi Pančevački most jer ga treba kompletnog rekonstruisati , zaštite uraditi da ljudi ne padaju u Dunav i biciklističke staze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA