Na Građevinskom fakultetu obeleženo 145 godina od rođenja Milutina Milankovića

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Najavljena je inicijativa za uvođenje tradicionalne godišnje manifestacije posvećene Milankoviću, kao i ustanovljenje Muzeja Milankoviću

Svečani skup "Vreme Milankovića: prošlost, sadašnjost i budućnost", povodom obeležavanja 145. godišnjice rođenja Milutina Milankovića, održan je u svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Na skupu koji je okupio brojne ugledne zvanice, profesore, studente i poštovaoce lika i dela ovog velikog naučnika rezimirane su dosadašnje aktivnosti Udruženja "Milutin Milanković", ali su najavljene i buduće.

"S ponosom vas informišem da je naše udruženje iniciralo uvođenje ove manifestacije 2009. godine kada je formirala odbor i program za njeno obeležavanje. Kroz vrhunske naučne skupove, priredbe, izložbe i okrugle stolove želimo da njegovo veliko delo dobije zasluženo priznanje, a na taj način da se mladi upoznaju sa dostignućima naših velikana i dobiju inspiraciju za nove poduhvate. Ovo je prilika srpskom narodu da se oduži svome velikanu i da njegova dela dobiju zasluženo priznanje", rekao je predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović i dodao da je te godine Pošta Srbije uvela prigodnu kovertu, a Narodna banka Srbije komplet novčanica sa likom Milankovića.

Milutin Milanković Milutin Milanković. Foto: Wikipedia

Pre skupa, simboličnim izrazom zahvalnosti, delegacija Udruženja je zajedno sa učenicima osnovne škole koja nosi ime slavnog naučnika, položila vence na spomeniku Milankoviću u njegovom parku u Beogradu.

Tokom svečane priredbe, nastupao je dečiji hor "Slavujčići" uz podršku sestara Gobović, čija je autorska pesma o naučniku proglašena kao zvanična himna.

Nakon prezentacije, prikazan je dokumentarni film "Milanković-gospodar vremena i prostora" koji je titlovan na engleski, kineski i španski jezik.

Film istražuje kako je Milanković kroz astronomsku teoriju o klimatskim promenama ostavio neizbrisiv trag u svetu nauke.

Najavljena je i inicijativa za uvođenje tradicionalne godišnje manifestacije posvećene Milankoviću, kao i ustanovljenje Muzeja Milankoviću u srpskoj prestonici, ali i nagrade koja će nositi njegovo ime.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Šta sve istražuju srpski naučnici: Intervju sa direktorkom Fonda za nauku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA