Predstavljen novi Vodič za limfom: Uveden koncept precizne medicine u lečenju hematoloških pacijenata

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U trećem izdanju, Vodič se fokusira na napredak u tretmanu Hočkinovog limfoma, folikularnog limfoma i difuznog B krupnoćelijskog limfoma

Novi, inovativni pristup lečenja hematoloških pacijenata uvodi se u svim medicinskim ustanovama u Srbiji od danas, dan nakon što je na skupu hematologa Srpska limfomska grupa u Beogradu predstavila "Vodič za dijagnostiku i lečenje limfoma".

U trećem izdanju, Vodič se fokusira na napredak u tretmanu Hočkinovog limfoma, folikularnog limfoma i difuznog B krupnoćelijskog limfoma.

"Govorili smo o novom načinu lečenja pacijenata sa tri grupe limfoma koje su i najčešće hematološke bolesti i s njima se susrećemo u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Kod te tri grupe limfoma je i došlo do najveće promene tokom poslednje dve godine, a koncept precizne medicine postao je u potpunosti sistem lečenja hematoloških pacijenata", rekao je za Tanjug doc. dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju, Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Prema njegovim rečima, na skupu u Beogradu učestvovali su stručnjaci iz cele naše zemlje, a od danas počinje primena novih preporuka.

Prvi vodič, usvojen 2018. godine, kao i drugi iz 2021. godine, bazirani su bili na evropskim i američkim vodičima, a sada je dat novi pristup koji štedi pacijenta od pojačane toksičnosti, a daje korist u lečenju.

Prema novom Vodiču, to znači potpunu individualizaciju lečenja, a nove, specifične terapije koje gađaju samu bolest imaju i neke posebne karakteristike.

"Personalizacija terapije je nešto čemu težimo. Precizna medicina predstavlja osnov svih aktuelnih vodiča za lečenje hematoloških pacijenata. U osnovi precizne medicine nalazi se utvrđivanje detaljnih mehanizama koji dovode do razvoja bolesti i samim tim potencijalnih opcija za primenu ciljane terapije koja dovodi do veće stope uspešnosti lečenja i bržeg oporavka pacijenata", rekao je dr Antić.

On je dodao da su efkasnost i sigurnost ključni u cilju unapređenja kvaliteta lečenja i života pacijenata, što je, kako je naveo, ostvareno kroz rigoroznu analizu naučnih dokaza i multidisciplinarnog pristupa u pripremi ovog Vodiča.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA