"Ovaj dom bi uveo video igre u obaveznu lektiru": Neverovatna debata Matematičkog fakulteta 11. aprila

 
M. L.
M. L.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kao članovi panela u okviru ove debate učestvovaće Nataša Anđelković, savetnik-koordinator Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Denis Aličić, asistent na Matematičkom fakultetu i softverski inžinjer kompanije Nordeus, kao i Nikola Milićević, projektni menadžer Nacionalnog ESPORT saveza

Debatni klub Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuje 11. aprila sa početkom u 18 časova u prostorijama Matematičkog fakulteta (Svetog Nikole 39) javnu debatu i panel diskusiju “Ovaj dom bi uveo video igre u obaveznu lektiru”. Kao članovi panela u okviru ove debate učestvovaće Nataša Anđelković, savetnik-koordinator Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Denis Aličić, asistent na Matematičkom fakultetu i softverski inžinjer kompanije Nordeus, kao i Nikola Milićević, projektni menadžer Nacionalnog ESPORT saveza.

Vlada Poljske je 2020. godine načinila jedan jako neobičan korak - uključila je video igru u zvaničnu lektiru. Igra This War of Mine (Ovaj moj rat) razvijena od strane poljske firme 11BitStudios je inspirisana tragičnim događajima tokom rata u Bosni i stavlja igrače u ulogu običnih civila koji samo pokušavaju da prežive užase rata. Tadašnji poljski premijer je izjavio da je smisao odluke jačanje mašte mladih ljudi i donošenje nečeg novog poljskoj kulturi. Prema mišljenju poljskih vlasti, video igre mogu da doprinesu intelektualnom i moralnom razvoju učenika u jednakoj meri kao i knjige. Igra je dostupna besplatno učenicima i preporučena je za izučavanje na časovima filozofije, istorije, sociologije i etike.

Međutim, iako su video igre danas jedna od najbrže rastućih industrija čija je tržišna vrednost toliko velika da prevazilazi ukupnu vrednost industrija filmova, TV serija i muzike zajedno, još uvek nisu prepoznate u javnosti kao istinski vid umetnosti. Šta više, među mnogim posmatračima vladaju stereotipi o samim igrama i njihovim igračima, te se retko u javnosti može pronaći ozbiljno razmatranje njihove umetničke vrednosti. Da li su video igre “vredne” da se izučavaju kao lektira? Šta je uopšte smisao lektire u savremenom svetu i kako se škole mogu prilagoditi mladim ljudima? Da li je ipak bolje ostati pri starim, proverenim načinima ili ovakvi eksperimenti vrede - čemu to mogu da nas nauče video igre?

Debatni klub Matematičkog fakulteta je registrovana studentska organizacija koja je krenula sa radom 2021. godine, posvećena razvoju kritičkog mišljenja i kulture tolerancije, kao i jačanju glasa studenata i mladih u društvu. Debata zakazana za 11. april će biti treća javna debata i panel diskusija u organizaciji Кluba. Zbog ograničenog kapaciteta, prijave su obavezne, a forma za prijave se može pronaći na Instagram stranici @debatniklubmatf.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA