Jedan lekar pregleda i po 60 dece: Cure nosići i boli grlo, dva virusa vladaju u Beogradu, ali kosi i šarlah

 
M. B.
M. B.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Jesenji i zimski meseci su period kada je povećan broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti

Sve je više bolesne dece u Beogradu, a na udaru su gornji disajni putevi, odnosno, respiratorne infekcije.

Kako piše agencija "Tanjug", u Domu zdravlja Savski venac na dnevnom nivou obavi se i do 250 pregleda, tako da jedan lekar pregleda i više od 60 pacijenata.

"Jesenji i zimski meseci su period kada je povećan broj pregleda u pedijatrijskoj ambulanti. Broj pregleda na dnevnom nivou ide i do 250 pacijenata, što je preko 60 dnevno po lekaru", rekla je za "Tanjug" Marija Golubović, predijatar DZ "Savski venac".

"Podjednako su zahvaćdna deca predškolskog i školskog uzrasta. Reč je najčešće o virusnim infekcijama gornjih respiratornih puteva gde su rota i adeno virusi najčeše izazivači", rekla je Golubović.

Kako je objasnila, simptomi su bol u grlu, malaksalost i često visoka temperatura. "Tegobe traju negde između tri do pet dana, a terapija je simptomatska", rekla je ona dodajući da su neretko i stomačni simptomi praćeni povraćanjem i tečnim stolicama.  Roditelje najviše brine da se infekcija ne zakomplikuje", rekla je Golubović. Pored virusnih infekcija u ambulantu dolaze deca i sa bakterijskom infekcijom grla koju izazivaju streptokoke.

"Bolest koju izaziva streptokoka je šarlah, koja je karakteristična za hladne dane sa visokom temperaturom i bolom u grlu, a javljaju se i promene na ždrelu. Terapija je pored simptomatske i antibiotska i traje od sedam do 10 dana", rekla je Golubović. Prema njenim rečima, jedan broj dece dolazi zbog osipnih bolesti, najčešće varičele.

"Deca su više u kontaktu u vrtićima i školama što je očekivano za veću posetu lekaru u ambulanti", rekla je dr Golubović.

(Telegraf.rs)

Video: Deset dana od konzilijuma do početka lečenja nije čekanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cbds

    1. decembar 2023 | 10:57

    Zamislite privatne ordinacije, 60 klinaca dnevno puta 5000 din pregled, milina, zadovoljno trljaju ruke

  • Dr2

    1. decembar 2023 | 10:52

    Pa prerasporedite lekare iz drugih ustanova po Domovima zdravlja dok traje sezona gripa da ne pregleda jedan 60 njih ili da ne rade privatno. Sve se može ako su deca važna.

  • Dr

    1. decembar 2023 | 10:28

    Potpuna zdravstvena neprosvećenost.a često i loša nega dece.Trči se kod lekara čim procuri nos.Najčesće se savet lekara ni ne pislusa.Vazno da odveo dete na pregled.U 12 h.pitam dete šta pojelo.šta popilo.Nista.Ili žu žu. E pa ne valja gospodo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA