Vreme čitanja: oko 2 min.

Šapić: Iskustvo najstarijih sugrađana je važan društveni resurs

Vreme čitanja: oko 2 min.

Festival je koncipiran kao kreativni odgovor na otuđenost

  • 2
Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić svečano je u Starom dvoru otvorio 21. Festival stvaralaštva starijih – „Zlatno doba“ i poručio da njihovo životno iskustvo predstavlja izuzetno vredan društveni resurs.

– Termin „najstariji sugrađani“ bih najradije zamenio sa „najiskusniji sugrađani“, jer živimo u vremenu kada se sve što je staro tretira drugačije. Iskustvo koje dolazi sa godinama je suštinski važno i predstavlja najveću vrednost naših seniora. Iz knjiga se može nešto naučiti, ali bez životnog iskustva nema istinskog znanja. Zbog toga sam se uvek rado, kada god sam bio u prilici, odazivao pozivima na događaje vezane za najiskusnije sugrađane. U pitanju je uvek posebna energija i zbog toga želim da vam iskažem poštovanje i zahvalim što ste nam omogućili da živimo u Srbiji kakva je danas.

Šapić je prisutnima poželeo dobro zdravlje i rekao da bi optimizam i entuzijazam koji ih krasi trebalo da podele sa svima, jer, kako je rekao, upravo to nedostaje mlađim generacijama.

– Mladi koji se ugledaju na starije i njihovo ogromno životno iskustvo, sigurno će lakše „hodati kroz sopstveni život“. Želim svima dobro zdravlje, puno sreće i lepo raspoloženje – poručio je Šapić.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević je istakla da smo danas okupljeni da bi, kako je rekla, proslavili bogatstvo i raznolikost stvaralačkog duha.

– Ovaj festival nije samo manifestacija kreativnosti već je izraz poštovanja prema onima koji su proživeli mnoge godine i doneli sa sobom iskustvo i mudrost. „Ostvari pravo na stvaralaštvo” nije samo tema ovogodišnjeg festivala već je i poziv svakome od nas da seni i podstiče stvaralaštvo među starijom generacijom – rekla je Marina Vidojević.

Direktor Ustanove gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu, koji je pokrovitelj 21. Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“.

Festival je koncipiran kao kreativni odgovor na otuđenost i kao svojevrsni poziv na porvatak aktivnom životu, društvenom napretku, dijalogu i razumevanju među ljudima – rekao je Dimitrijević.

Događaju je prisustvovao vršilac dužnosti sekretara za socijalnu zaštitu Grada Beograda Petar Jordanov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    14. novembar 2023 | 17:59

    Stvaralaštvo starih treba podržati... To je budućnost svih nas!

  • Miško

    14. novembar 2023 | 17:54

    Pa kako ona pesma kaže : Tomorrow Belongs To Me!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA