Kada je Noć veštica?

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 10

Čitava priča je povezana za Irsku i Kelte koji su slavili Samajn posvećen istoimenom paganskom božanstvu

Sve popularnija Noć veštica očekuje se za samo četiri dana kada će se mahom mlađi prerušiti i na maskenbalu proslaviti taj datum. Podeljena su mišljenja o ovoj manifestaciji i ponašanju, ali je evidentan porast i interesovanje za taj momenat.

Noć veštica, poznata i kao Noć svih svetih, proslav je koja se u mnogim zemljama obeležava 31. oktobra, uoči hrišćanskog praznika Svi sveti.

Započinje period posvećen sećanju na mrtve, kao što su sveci, mučenici i drugi preminuli.

Smatra se da je praznik nastao pod velikim uticajem Kelta, a vekovima se slavi u Irskoj i Škotskoj odakle je zahvatio i zainteresovao čitavu Severnu Ameriku, što je momentalno postalo veoma popuarno u urbanim sredinama.

U SAD i Kanadi deca idu od vrata do vrata sa rečenicom "smicalica ili poslastica" gde u ćasicama skupljaju slatkiše. UZ to se rezbare bundeve, pali lomača, proriče, hvata jabuka ustima, posećivanje ukletih atrakcija...

Većina ovih stvari se ne praktikuje u Srbiji, već sve ostaje na maskenbalima koji se održavaju po gradovima, kafićima i klubovima.

Čitava priča je povezana za Irsku i Kelte koji su slavili Samajn posvećen istoimenom paganskom božanstvu.

Uz to, Nova godina im je bila utvrđena 1. novembra, pa je Noć veštica praktično prethodila ulasku u novu godinu.

Noć veštica Foto: Tanjug/AP

Običaj dubljenja bundeva zasniva se na irskoj legendi o kovaču Džeku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario Đavola tako što mu je ponudio dušu u zamenu za piće i nakon što se Đavo pretvorio u novčić kako bi platio piće, Džek ga je brzo stavio u džep u kojem je bio krst, zbog kojeg se Đavo više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Džeku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Džek ga je izvadio iz džepa.

Nakon deset godina opet je prevario Đavola tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao krst, tako da ga Đavo ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Džek umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je Đavo i poslao natrag u mrak, a da ga se reši dao mu je komad uglja.

Ljubimci Halloween Foto: Shutterstock

Džek je u džepu imao repu, koju je izdubio i stavio u nju ugalj i od tada Džek, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Džek O’Lantern (Džek Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svetova.

Danas, malo su i poznate ove informacije i mladi se prerušavaju isključivo radi zabave i daleko od bilo kakve dublje priče tradicije i vere.

Mnoge osnovne škole u Srbiji organizuju manje manifestacije za Noć veštica gde deca i tinejdžeri nose kostime i maske.

Ovaj datum je sve popularniji u našoj zemlji, tako da nema sumnje da će i ove godine biti obeležen u kafićima i klubovima.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa predsednicom Odbora za spoljne poslove i odbranu Italije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    27. oktobar 2023 | 14:36

    Код нас никада! Код нас је Свети Лука!!!☦️

  • Laki

    27. oktobar 2023 | 14:38

    Sveti Luka se tada slavi a ne noc vestica!

  • Milos RS

    27. oktobar 2023 | 14:30

    Ako se ne varam ,ovaj portal je u Srbiji, pa bi trebali pisati da se ovde slavi Sveti Luka, a ne nekakva noc vestica, paganski neki obicaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA