Infrastruktura, privreda i mnogo dečjih osmeha: Ovo su prioriteti opštine Lazarevac

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Opština je, u saradnji sa gradom, ali i državom, pokrenula brojne projekte u sferi obrazovanja

Infrastruktura i mladi - to su najvažnije stvari koje su u fokusu kada je u pitanju razvoj Lazarevca. Cilj je da se i na perfieriji omoguće kvalitetni uslovi života i stvore šanse za najmlađe, koji uče u obnovljenim školama, osavremenjenim učionicama i imaju na raspolaganju nove sale i terene za fizičko.

Jesen je u znaku đaka. Nedavno je održan nadaleko poznati Festival humora za decu, koji Lazarevac pretvorio u najveseliju opštinu sa više od 1.000 mališana koji su marširali ulicama. Ključevi grada simbolično se tokom festivala predaju deci, a manifestaciju obeležava i veliki maskembal.

Za bezbrižno i kvalitetno detinjstvo važne su i škole. Opština je, u saradnji sa gradom, ali i državom, pokrenula brojne projekte u sferi obrazovanja. Neki su završeni, neki su u toku, a neki će tek otpočeti.

U Trbušnici će biti izgrađeno izvdvojeno odeljenje škole za učenike od 1. do 4. razreda, kojih ima oko 40. Radi se fasda i sanitarni čvorovi. U selu Leskovac za školu je kupljen novi kotao za grejanje. Kompletno se menja stolarija i u matičnim školama u centru Lazarevca, srednjoj školi i gimnaziji, koja se uređuje nakon 40 godina.

Od osnovnih škola u gradu rade se "Vojislav Voka Savić", koja će dobiti i novu balom halu, kao i "Knez Lazar", ali i srednja muzička škola "Marko Tajčević".

Inače, u školi u Rudovcima završava se fiskulturna sala, a u OŠ "Sveti Sava" u Rudovcima pravi se još jedna balon-sala.

Nabavljene su i čak 64 interaktivne, moderne table za sve osnovne i srednje škole.

Brojke govore - u Lazarevcu mnogi ostaju, čak mu se i vraćaju, pa je i natalitet živnuo. Iako se osamdesetih u škole upisivalo od 700 do 750 prvaka, ove godine upisano ih je 608. Ipak, to je više od uobičajenih 550-600 novih školaraca, koliko je zabeleženo prethodnih godina.

Za najbolje đake i studente obezbeđene su i nagrade - 45 lazarevačkih vukovaca i đaka generacije od opštine su dobili 50.000 dinara, a novčana nagrada je obezbeđena i za studente državnih fakulteta sa visokim prosekom.

I sam grad sada je lepše mesto za mališane, izgrađen je 21 parkić, a u narednim mesecima biće ih za još 8 ili 9 više.

Za bebe je opština pripremila kolica i auto-sedišta.

A da bi bilo dece, potrebno je da ljudi i ostaju i da dolaze. Veliki pokretač razvoja i ono što ljude vezuje za ovaj grad je razvijena privreda.

Lazarevac je poznat po EPS-u, ali pogodan je i za razne investitore, posebno s obzirom na svoj značaj, geografski položaj, puteve i prugu.

Planira se izgradnja saobraćajne petlje na "Milošu Velikom" kod Dudovice, a velika prilika za novu industrijsku zonu otvoriće se izgradnjom auto-puta "Vožd Karađorđe" ka Aranđelovcu.

Infrastruktura se, takođe, u ovoj opštini uređuje, rekonstruišu se ulice, gradi se nova pijaca, parking... Novo ruho dobijaju ulice Železnička i Milovana Lazarevića, a već su uređene Veljka Vlahovića i Dula Karaklajića. Rekonstruisaće se i Ulica Vuka Karadžića.

Radi se i u prigradskim naseljima, a Lazarevac je poznat po velikom broju sela.

Tekst smo objavili u okviru Projekta proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja na području Gradske opštine Lazarevac, u kome ova opština učestvuje i sufinansira ga. Stavovi izneti u ovom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Gradske opštine Lazarevac.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA