BEZ GRANICA: Publika i orkestar zajedno na sceni otvorili 44. Bemus (FOTO)

 
  • 0

Koncertom "Orkestra bez granica", sastavljenog od muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, otvorene su ovogodišnje Beogradske muzičke svečanosti

Novoformirani "Orkestar bez granica", sastavljen od najboljih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije pod dirigentskom upravom Premila Petrovića, otvorio je 44. po redu Beogradske muzičke svečanosti. Koncert je održan u Sava centru, a publika je mogla slobodno da šeta po sceni, zajedno sa umetnicima.

Pre početka dekonstruisanog koncerta koji je osmislio mladi uspešni dirigent Petrović, njegov nešto stariji kolega, istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić pozdravnim govorom otvorio je najznačajniji festival klasične muzike u regionu: Bemus.

- Ono što smo gledali za 43 godine je naš muzički priključak razvijenom svetu u muzičkom smislu, zaboravljamo da mi još uvek nismo deo tog razvijenog sveta po mnogo čemu, ali po kulturi, po Bemusu svakako jesmo - rekao je Suđić.

On je Bemus otvorio okrenut od sedišta u sali koja su bila bez publike, koja je zajedno sa članovima orkestra bila na sceni.

U veoma dobroj atmosferi, na jastucima rasutim po sceni, publika se udobno smestila za koncert kakav još nije slušala na Bemusu. U zajedničkom kreativnom činu izvođenja i slušanja muzike, orkestar i publika su uživali razdragani, slobodni, gradili svako svoj i zajednički muzički doživljaj.

Solista na svečanom koncertu otvaranja 44.Bemusa bio je  mladi nemački pijanista Hajnrih Alpers koji je sa NBO izveo Koncert za klavir i orkestar br.5 Ludviga van Betovena.

Na programu večerašnjeg koncerta je bila muzika autora 20.veka - Sergeja Prokofjeva Simfonija br.1, Klasična, Čarlsa Ajvza "Neodgovoreno pitanje" i Zoltana Kodalja "Igre iz Galante".

(M. S. / Tanjug)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA