Vreme čitanja: oko 1 min.

Obeležen Vidovdan - Slava JKP "Pogrebne usluge" Beograd

Vreme čitanja: oko 1 min.

28.06.2023. godine, u Hramu Sv. Nikole na Novom groblju u Beogradu je obeležena slava JKP "Pogrebne usluge" – Sveti mučenik Knez Lazar i sveti mučenici srpski – Vidovdan

  • 0
JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ Marko Kosovčević

Svečanom obeležavanju su prisustvovali menadžment JKP "Pogrebne usluge", predstavnici nadzornog odbora, predstavnici sindikata, zaposleni, saradnici i prijatelji firme. Simbolika i moralna pouka ove srpske slave, posebno je značajna u ovom istorijskom trenutku kada je srpski narod ponovo izložen pritiscima sa svih strana.

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" kao i svih proteklih godina ostvarilo sve zadatke postavljene od svog osnivača, na dostojanstven i human način. Pored redovnih aktivnosti i rada na otvaranju novih grobalja, preduzeće će se prihvatiti i potpuno nove delatnosti – upravljanjem grobljem kućnih ljubimaca, koje mu je povreno od strane osnivača Grada Beograda.

JKP Pogrebne usluge Foto: Promo/ Marko Kosovčević

VIDOVDAN je posvećen Svetom Vidu koji je u narodu zapamćen kao vidar, lekar. On je kasnije sačuvao samo jednu ulogu, lečenje vida (očiju). Uspomena na njegovo ime i datum praznovanja je sačuvana do danas. Na Vidovdan 28. juna, ožive sećanja na Kosovsku bitku koja se odigrala na taj dan 1389. godine. U znak sećanja na Kosovske žrtve, u narodu se zadržao običaj da se na taj dan ne peva, ne igra, ne veseli. Na Kosovu se verovalo da uoči Vidovdana u gluvo doba noći, sve reke u jednom trenutku poteku crveno kao krv čime se podsećalo na nebrojene žrtve, ratnike koji su na taj dan izginuli na Kosovu.

Slava JKP "Pogrebne usluge" Sveti mučenik Knez Lazar i sveti mučenici srpski – Vidovdan je prvi put obeležena pre dvadeset godina 28.juna 2003. godine, dok je krst na kapiji kod ulaza na Novo groblje izrađen u bronzi po nacrtu arhitekte Zorana Jakovljevića, postavljen na Vidovdan 28.juna 2001. godine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA