Na ovih pet lokacija u Beogradu ne želite da se nađete kad počne da grmi, opasnost je velika

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Izabrali smo pet lokacija, ali postoji i mnogo sličnih njima - parkovi, bulevari, reke...

Nema mnogo pravila kada je u pitanju udar groma, ako ne postoji adekvatna zaštita, to može da predstavlja opasnost na svakoj tački u gradu i u bilo koje vreme kada su olujni oblaci u blizini! Pa ipak, postoje mesta na kojima sigurno ne želite da se nađete u slučaju grmljavine.

Vodite računa da opasnost ne preti samo kada čujete gromove u neposrednoj blizini. Takozvana "pozitivna" munja dovoljno je jaka da "dobaci" i do dvadeset kilometara od olujnog oblaka. Ona je ređa i karakteristična po svom prodornom zvuku, koji je jači i čija tutnjava duže traje, kao da se nebo cepa na dva dela...

Najređa je loptasta munja, koja može da se javi bilo gde i čije kretanje je nepredvidivo. Može da iščezne ili eksplodira, zavuče se u dimnjak, pod vozilo ili doslovno uđe kroz prozor.

Ovo su pet najopasnijih tipova lokacija na kojima može da vas zatekne nevreme.

1. Kalemegdan

U pitanju je veliki, otvoren prostor, koji je čak i isturen iznad ušća dveju reka i kao takav veoma nezgodno mesto ukoliko vas u šetnji zatekne oluja.

Ako se baš nalazite u parku, izbegavajte istureno i visoko drveće i, uopšte, budite podalje od stabala. Najbolje je da izaberete mesto gde ima niskog rastinja, a najgore je da potražite zaklon ispod usamljenog drveta.

praznik, lepo vreme, suncan dan, vremenska prognoza, šetči park Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srećom, Beogradska tvrđava ima mnogo prolaza u kojima možete da se sakrijete. Opasno je, međutim, posmatrati nevreme sa ivice bedema, odakle se, istina, pruža lep pogled na nadolazeći olujni oblak.

Pravila koja važe za Kalemegdan važe i za sve druge parkove i šume, a naročito za priobalje.

2. Dunavski kej

Dakle, kao što je već rečeno, priobalje je opasna zona, ali i velike vodene površine, generalno. Možda je jedno od najgorih mesta na kojima možete da se zateknete kad krene oluja - čamac.

Dunavski kej je, na primer, poprilično udaljen od zgrada i nezaštićen, ali svaka druga obala može biti opasna, pa i zemunski i savski kej, a naročito obala Savskog jezera, premda u jednom delu ovog izletišta postoje i gromobrani.

Ljudi, šetnja, koronavirus, maske, Dunavski kej na Dorćolu, Beograd Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

3. Groblje Lešće

Velika beogradska grbolja posebno su nezgodna mesta ukoliko se na njima zateknete tokom grmljavine. Ogromna površina bez većih objekata pravi je "magnet" za munje. Nevolja je i što vam je potrebno neko vreme da dođete do bezbedne zone. Ako je moguće, uđite u crkvu, izbegavajte stabla i čučnite dok opasnost ne prođe.

Kao primer smo naveli groblje Lešće, koje se nalazi na popriličnoj visini, ali nisu mnogo bezbednija ni druga groblja, naročito Novo bežanijsko, Orlovača i Zbeg.

4. Brankov most

Brankov most prelaze mnogi pešaci, ali to ipak nije pametno ukoliko su u blizini olujni oblaci. Nema gromobrana, isturen je iznad reke, a na njemu ima mnogo metala. Elektricitet može da se prenese i duž ograde, pa je bilo kakvo naslanjanje posebno opasno.

Beograd, Brankov most, jutro, svitanje, magla Foto: Mateja Beljan

Naravno, i ostale mostove trebalo bi izbegavati tokom nevremena.

To važi i za razne nadvožnjake i pešačke pasarele - one su izdignute, izgrađene od čelika, a u neposrednoj blizini često nema visokih obekata.

5. Tramvajska stanica na Novom Beogradu

Široki bulevari i otvoreni novobeogradski blokovi rizičnija su mesta u slučaju grmljavine od, na primer, starog Dorćola, gde su ulice mnogo uže, a zgrade zbijene jedna uz drugu.

Tako je tramvajska stanica, sa svojom metalnom kućicom, smeštena između traka širokih bulevara, poprilično opasno mesto u slučaju oluje. Takve stanice obično su okružene metalom - stubovi, ograde, šine...

Tačno je da je veća verovatnoća da će grom udariti u zgradu nego na ulicu, u banderu ili drvo, ali se rizik povećava u na mestima gde su zgrade podalje od pešačkih staza.

Tramvaj Novi Beograd Nevreme oblaci Foto: Mateja Beljan

I ne treba pretpostavljati da će visoke zgrade "privući" grom. Svaka zgrada ima gromobran projektovan tako da zaštiti nju i neposrednu okolinu. Ne postoji soliter ili gromobran koji ima moć da zaštiti čitav blok ili kvart.

(Telegraf.rs)

Video: Kao da je stigla apokalipsa: Munje sevaju mračnim nebom kod Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA