Najtužniji prizor na Kosančićevom vencu: Nacisti su je sravnili do temelja, danas ruševine obgrlila priroda

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Između cigala proviri poneki plavi cvet, a niz zidine, poput zavese, sputila se zelena puzavica

Ogoljene zidine zarasle u travu i pokoji cvet koji je sam od sebe iznikao među ciglama, ostaci su mesta kojem su hrlili mnogi u potrazi za omiljenom knjigom. Na današnji dan 1941. godine Narodna biblioteka Srbije izgorela je do temelja pri naletu nemačkih bombardera, a njen celokupan fond je uništen.

U šupljini koja se nalazi na Kosančićevom vencu ostale su uspomene koje ovim prostorom odišu i danas. Mnoštvo književnog blaga pretvoreno je u pepeo tog 6. aprila 1941. godine.

Nakon svog stradanja priroda je obgrlila ostatke ove zgrade. Danas na ovom mestu ostale su ruševine kao spomenik nekadašnjeg kulturnog centra, a šipražje i trava zavladali su ovim prostorom. Između cigala proviri poneki plavi cvet, a niz zidine, poput zavese, sputila se zelena puzavica.

Kao i u godinama iza, danas je položen venac u znak sećanja na uništenje Narodne biblioteke Srbije. Okupljenim građanima obratili su se ministarka kulture Maja Gojković, izaslanik Vlade Savezne Republike Nemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Saracin i upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

(Telegraf.rs)

Video: "Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi": Sve strahote granatiranja Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    6. april 2023 | 15:04

    U spomen naše biblioteke i za sećanje izgraditi istu za buduće naraštaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA