Novinar Njujork Tajmsa očaran našim koktelima: U reportaži Beograd svrstao u vodeće evropske gradove za provod
Čuveni Njujork Tajms objavio je reportažu o Beogradu, a u fokusu su - kokteli.
Beograd postaje jedna od najboljih evropskih destinacija za provod u barovima, piše u tekstu.
Početak, međutim, nije negde u Ulici Strahinjića bana. Novinar je najpre "otišao" u prvu polovinu prošlog veka i koloseka beogradske železničke stanice.
Aprila 1929. godine čuveni Orijent ekspres stao je na krcate perone, ali ne putnika, već Beograđana željnih zabave.
Vozom je u Beograd stigla afroamerička zvezda Džozefina Bejker.
"Beograd je znao kako da posetiocima pokaže dobar provod u modernim, ali pomalo bučnim barovima", piše u tekstu.
Novinar je dobro upoznat sa istorijom provoda u Beogradu, pa spominje Srpski kralj, hotel u kome je još početkom dvadesetih godina Milan Vujić napravio prvi srpski koktel! On je ukombinovao čuvenu šljivovicu sa ukusom kleke i gaziranu vodu. Nastala je "kleka soda".
Bejker je pronašla ovaj koktel na meniju Orijent ekspresa.
Dalje se navodi ratni i period komunizma i prekid dobrog noćnog provoda. Ipak, mnogi se sa tom konstatacijom neće saglasiti.
Novinar se, ipak, fokusirao na "promenu" u poslednjoj deceniji. Beograd se "tiho" razvija u jedan od najboljih koktel-bar gradova u Evropi, navodi se.
Za razliku od nekadašnje bučne zabave, sada se kokteli ispijaju u intimnim barovima.
Novinar se našao u jednom od barova u Skadarliji, koji je detaljno opisao.
"Zašto je Beogradska bar-scena tako sjajna?", upitao je novinar domaćina.
Većina naših barmena, otkrio mu je, zapravo ima cilj da Beograd stavi na "koktel mapu".
U jednom od barova u koji je kročio nema ni štampane liste pića - barmeni sami prave neverovatne kombinacije.
Kako se novinar proveo u čuvenim beogradskim barovima, možete pročitati u reportaži Njujork Tajmsa.
Video: Koji koktel najbolje odgovara tvom karakteru, evo šta kažu astrolozi
(Telegraf.rs)
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.