Nedolično ponašanje građana na prostoru stratišta u Jajincima: Divljali automobilima po masovnim grobnicama

 
 ≫ 
  • 3

Muzej poziva nadležne organe da identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici

Muzej žrtava genocida izražava najoštriji protest i osuđuje nedolično ponašanje pojedinih građana u Spomen-području "Jajinci" u Beogradu na kome je tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi, piše u njihovom saopštenju.

Muzej žrtava genocida još jednom sa zabrinutošću podseća na to da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja u ovo naše vreme postali prostor za vandalsko, antivicilizacijsko i antidemokratsko ponašanje pojedinih neodgovornih građana koji ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta.

Po ko zna koji put tokom prethodnog vikenda stručnjaci Muzeja žrtava genocida iznova su uočili posledice toga da su pojedini naši neodgovorni sugrađani vozili (i turirali) svoja putnička vozila po masovnim grobnicama jajinačkih stradalnika.

Muzej žrtava genocida i ovoga puta podseća na to da je još 29. decembra 2021. godine resornom Ministarstvu kulture uputio inicijativu da se ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja na staranje i upravljanje konačno preda Spomen-područje "Jajinci" u Beogradu te da je, nakon što su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić podržali inicijativu, istu, tokom svoje posete ovoj ustanovi kulture od nacionalnog značaja do koje je došlo 7. novembra ove godine, podržala i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

Memorijalni prostor nekadašnjeg stratišta u Jajincima predstavlja kulturno dobro i kao takav je zaštićen zakonom, ali je očigledno predmet naše višedecenijske nebrige, zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u oružanim sukobima.

Imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, Muzej žrtava genocida poziva sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka.

Istovremeno, Muzej poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalnu miliciju, odgovarajuće sekretarijate grada Beograda, JP "Zelenilo – Beograd" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u okviru memorijalnog prostora nekadašnjeg stratišta u Jajincima, kao i da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi vandalski i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    15. novembar 2022 | 09:55

    Divljastvo na sve strane...epskih razmera! Nezamislivo je da ovo ostane nekaznjeno...! Gospodo nadlezni pod hitno reagujte...!

  • Mira

    15. novembar 2022 | 10:22

    SRAM VAS BILO!!!

  • Sale

    15. novembar 2022 | 10:11

    21 vek je, stavite kamere.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA