"Dani slobode" od 20. oktobra do 1. novembra u Beogradu: Obeležavaju se dva velika datuma

 
 ≫ 
  • 1

Uz ceremonije polaganja venaca, tradicionalno će biti organizovan defile „Pobeda slobode”, koncerti, pozorišne predstave i izložbe na više lokacija u prestonici

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić je istakla da se manifestacijom „Dani slobode” obeležavaju dva velika datuma iz istorije našeg grada. Nizom dešavanja na više lokacija u gradu sećamo se 20. oktobra 1944. godine – oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 1. novembra 1918. godine – oslobođenja srpske prestonice u Prvom svetskom ratu, istakla je resorna sekretarka.

– Manifestacijom „Dani slobode” se sećamo ljudi koji su nam omogućili da kulturu i umetnost stvaramo i živimo u slobodi. Kultura, umetnost i svako stvaralaštvo nastaju i razvijaju se samo kao odraz naše slobode – slobode duha, mišljenja i življenja prema univerzalnim vrednostima – istakla je Nataša Mihailović Vacić, piše na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Ukazala da je naš narod u toj borbi za slobodu imao i svoje saveznike – Francuze, Ruse, Amerikance, Engleze, koji su se rame uz rame borili u dva svetska rata sa našim borcima.

– Borba za zajedničku vrednost duboko je usađena u svakom čoveku. Borba koja prevazilazi granice, ujedinjuje civilizacije i briše jezičke i kulturne barijere, te ujedinjuje sve slobodoljubive ljude ovog sveta. Možemo da nastavimo da koristimo i širimo njihovu borbu za slobodu, kako bi u svakom trenutku Beograd i Srbija bili oaza slobode – zaključila je Nataša Mihailović Vacić i pozvala Beograđane, te goste prestonice da u narednim danima posete ovu manifestaciju.

Događaju je prisustvovala direktorka Narodnog muzeja i članica Organizacionog odbora manifestacije „Dani slobode” Bojana Borić Brešković, kao i reditelj Omladinskog pozorišta „Dadov” Marko Čelebić, čija kuća je izvršni producent manifestacije.

Uz ceremonije polaganja venaca, tradicionalno će biti organizovan defile „Pobeda slobode”, koncerti, pozorišne predstave i izložbe na više lokacija u prestonici, najavili su organizatori.

„Dani slobode” se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Beograda, kada se čita proglas u svim beogradskim osnovnim i srednjim školama povodom dva bitna datuma iz istorije prestonice Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski spasioci krenuli u pomoć u BiH

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde natofili🐂🐂

    18. oktobar 2022 | 14:01

    Imate li sta na ovo reci to su vasi od kojih smo se branili hvala slavnoj Rusiji sto ih zaustavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA