U Beogradu održana litija "Za spas Srbije" zbog najavljenog Evroprajda

 
 ≫ 
  • 90

Ovakva šetnja se, inače, organizuje skoro svake godine kao odgovor na Paradu ponosa čije je održavanje i ovoga puta izazvalo polemike u javnosti

Litija pod nazivom "Za spas Srbije" završena je večeras kod Hrama Svetog Save na Vračaru, gde su okupljeni potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.

Litija u organizaciji udruženja "Ujedinjeni za tradiciju i porodicu" krenula je oko 18 sati od Saborne crkve u Beogradu, na početku kolone bili su bajkeri, a među okupljenima, koji su držali crkvena obeležja i zastave Srbije, bili su i sveštenici koji su nosili platno na kome je pisalo "Sveti oče Savo - moli Boga za nas".

Kolona građana se zaustavila u Pop Lukinoj ulici, gde su uglas izgovorili molitvu "Oče naš", a pojci otpevali nekoliko crkvenih pesama.

Šetnja je potom nastavljena Brankovom, Prizrenskom i Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, a zatim kroz Bulevar oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru.

U Ulici kralja Milana učesnici litije su sa stubova ulične rasvete skidali albanske zastave koje su tu bile okačene uz zastave Srbije i Makedonije povodom najavljenog prvog međunarodnog sajma vina u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", što su ostali pozdravljali aplauzom i skandirali "Kosovo je srce Srbije".

Ispred Prajd info centra, gde su stajali pripadnici policije, nekoliko okupljenih držalo je zastavu Srbije na kojoj je pisalo "Ne u zemlji Svetog Save", a incidenata nije bilo.

Kod Hrama Svetog Save obratio se vladika banatski Nikanor, ovaj put uz poruku da nikoga ne žele da ugroze niti povrede, te da pozdravljaju odluku države o otkazivanju Parade ponosa.

Ovakva litija se, inače, organizuje skoro svake godine kao odgovor na Paradu ponosa čije je održavanje i ovoga puta izazvalo polemike u javnosti.

Video: Beograđani dali svoj sud o otkazu Europrajda: Polovična mišljenja u anketi

(Telegraf.rs)

Video: Stara zgrada Glavne železničke stanice poznata je po ovom rimskom broju: Umete li da ga pročitate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanka

    28. avgust 2022 | 21:26

    Pretpostavka da je bilo preko 70000 ljudi. Velicanstvena litija Pokrenuo nas vladika Nikanor

  • Febo

    28. avgust 2022 | 21:30

    Tako je Srbi,okrenimo se veri,i kad je Gospod Bog na nasoj strani,djavo i njegove sluge(nvo,natofili ,strani placenici )ne mogu nam nista

  • Srba

    28. avgust 2022 | 21:29

    Bilo je prelepo 100.000 ljudi na litiji u caat praznika Velike Gospojine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA