Predivan prizor sa 10. Fijakerijade u Grabovcu: U držanju konja uživaju i stari i mladi

 
  • 0

Najteži zadatak na fijakerijadi u Grabovcu imao je žiri. Za najbolje su pripremljeni pehari i medalje

Fijakeri, konjske zaprege i njihovi ponosni vlasnici defilovali su ulicama Grabovca kod Obrenovca. Tako je otvorena jubilarna 10. fijakerijada koja je okupila 40 učesnika.

Među njima je bio i Zoran Lazarević, ponosni vlasnik iz Draževca.

- Imam osam konja, volim ih od malih nogu. To je genetika, otac i deda su držali konje. To je za srce i dušu - objašnjava za RTV Mag.

U Grabovac su došli i gosti iz Lazarevca. Ljubav prema konjima u Jakovljevićima traju više od decenije.

- Držimo deset godina. Počeli smo sa ponijem, a sada držimo i veće konje - kaže jedan od gostiju.

Njegova ćerka takođe voli konje i upravlja fijakerom. A mnoga deca na okupljanju znala su da jašu konje. U fijakerijadi su najviše uživali najmlađi. Fijakeri su bili puni dece, a mnogi su konje počeli da drže zbog dece.

Petrovići su iz Brovića do Grabovca stigli, kako drugačije, nego fijakerom, da ispoštuju tradiciju i uživaju u manifestaciji. Njihov beli fijaker ima posebnu priču.

- Neko kaže da je ovaj fijaker star 100 godina, neko kaže da je 200. Osim što je ofarban i tapaciran, ništa drugo nije menjano - kaže glava porodice Petrović.

I ove godine fijakerijada u Grabovcu održana je zahvaljujući saradnji Gradske opštine Obrenovac i Mesne zajednice Grabovac.

- Grabovac je nekada bio poznat kraj. Imali smo više od 30 domaćinstava koja su imale kojne. Nažalost, taj broj je sada spao na svega 10 domaćinstava koja i dalje čuvaju tu tradiciju, ali treba da se osnuje konjičko društvo tako da se nadam i očekujem da će taj broj da se poveća - Aleksandar Ljubojević, predsednik saveta MZ Grabovac.

Najteži zadatak na fijakerijadi u Grabovcu imao je žiri. Za najbolje su pripremljeni pehari i medalje.

(Telegraf.rs/RTV Mag)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA