≫ 

Spasao sam trudnicu iz poplave čija je majka imala istu sudbinu noseći nju u utrobi: Najteže kad se deca utope

Marko Mladenović sa ponosom ističe da je deo tima punih 13 godina, da je i za njega svaki zadatak priča za sebe, ne krije da su mu najteže situacije kada se deca utope

  • 8

- Spasao sam trudnicu iz poplava u Obrenovcu koja je doživela sudbinu svoje majke. Naime, majka te devojka, davne 1981. godine, bila je trudna sa njom kada su je spasavali iz poplave. Bio sam u čudu kada mi je to ispričala - počinje priču za "Telegraf.rs" Marko Mladenović iz Ronilačke jedinice Žandarmerije MUP-a Srbije.

Mladenović sa ponosom ističe da je deo pomenutog tima punih 13 godina. Da je za njega svaki zadatak priča za sebe. Ne krije da su mu najteže situacije kada se deca utope.

Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Foto: Milena Đorđević

- Sećam se jednog zadatka koji nam je bio izuzeno težak. U pitanju je Kokin brod odakle smo morali da izvadimo automobil sa dvoje nastradalih. Bio je januar, spoljna temperatura minus 20, a temperatura vode koji stepen u plusu. U ovakvim situacijama bilo je poželjno da se tela izvuku prva, a vozilo kasnije - kaže Mladenović i tvrdi da su vozilo uočili na 30 metara dubine.

Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Foto: Milena Đorđević

- Tela nije bilo moguće izvući jer je vozilo bilo smrskano. Vrata nisu mogla da se otvore. Morali smo tela da obezbedimo, a auto izvučemo uz pomoć sajli - kaže Mladenović.

I ronilac Marko Mladenović bio je među prvima koji je ušao i spašavao živote u poplavljenom Obrenovcu. Ni sam nije mogao da veruje da jedan poveći čamac voda zgužva kao da je kutija cigareta.

Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Foto: Milena Đorđević

- Koliki je nivo vode u Obrenovcu bio visok govori podatak da su motori na našim čamcima kačili o ograde u dvorištima - pojašnjava Mladenović.

Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Foto: Milena Đorđević

- Želim da apelujem na ljude koji se nalaze na plovilima i na vodi da koriste zaštitnu opremu. Kod nas jako malo mladih zna da pliva. Neka istraživanja govore da je taj procenat oko 80 odsto. Kad kažem da ne zna da pliva mislim da ne poznaje plivačke tehnike- tvrdi Mladenović.

Prema rečima našeg sagovornika to održavanje na vodi je "možda još opasnije od toga da neko ne zna da pliva".

Marko Mladenović, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Foto: Milena Đorđević

- Taj ko je svestan da ne zna da pliva on i ne prilazi vodi. Prošle godine u Evropi se utopilo oko 18.000 ljudi. Kod dece između 8 i 13 godina utapanje je treći uzrok smrti prema Statistici svetske zdravstvene organizacije. Ponovo apelujem da je potrebno decu načiti da plivaju - kaže Marko Mladenović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobane ❤️

    22. avgust 2022 | 08:55

    Meni se brat udavio kao dete. Sava je bila brza i duboka na tom mestu. Izlet neki, nas puno dece i moji roditelji. Majka na trenutak uzela da presvuče pelenu bratu od tetke. Rodjeni brat dotrčao do obale koja se odjednom odronila i upao u vodu. Otac i jedan Rom koji je pecao odmah skočili i posle minut ga izvukli ali bilo je kasno. Cela porodica je stradala sa njim, kao posledica tog dogadjaja. Ovaj čovek je spasio neku porodicu, ne samo devojku.

  • Jelena

    22. avgust 2022 | 11:04

    Ah kakav frajer... :) I još se bavi ovakvim, pomalo bizarnim, ali hrabrim zanimanjem. Svaka im čast svima.

  • Beli

    22. avgust 2022 | 08:18

    Da nećeš spomenik da ti podignemo. Čuj spasao. Pa to ti je posao prijatelju, za to dobijaš masnu platu. U zdravlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA