Stomatološki fakultet dobio Implantološko-istraživački centar: Otvoren na 74. rođendan

 
  • 0

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu dobio je juče na 74. godišnjicu od osnivanja, Implantološko-istraživački centar s laboratorijama i edukativnim centrom, jedinstvenim na Balkanu. 

Implantološko-istraživački centar ima gotovo pet hiljada kvadrata – vežbaonice, laboratorije, hirurški blok, najsavremeniju opremu.

- Najsavremeniji hirurški blok za ugradnju implantata omogućava edukaciju doktora stomatologije iz oblasti implantologije, ali takođe i pomoć našem stanovništvu -  navodi prof. dr Aleksa Marković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Ideja o tom centru, koji je jedinstvena kliničko-naučno-nastavna jedinica ne samo u Srbiji već i Evropi i svetu, o tom "pionirskom poduhvatu kojim će se svi ponositi i koji će prednjačiti ne samo u regionu već i šire", potekla je još pre deset godina.

- Izgradnja i opremanje objekta površine 4.900 kvadrata koštali su oko 600 miliona dinara. Fakultet je iz sopstvenih sredstava obezbedio 450 miliona -  rekao je za Tanjug prodekan za finansije Stomatološkog fakulteta Vojkan Lazić.

Svečanom otvaranju prisustvovali su između ostalih predsednica Vlade Ane Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić koji su ocenili da taj centar  predstavlja novo lice obrazovnog sistema i visokog školstva u Srbiji.

Premijerka je podsetila da je Stomatološki fakultet treći na Šsangajskoj listi u svojoj oblasti - treći na svetu po znanju, uspešnosti, izvršnosti, što se ne zna dovoljno.

- Od vas treba učiti kako bi se vaš primer replicirao i u drugim ustanovama od predšskolskog nivoa do visokog školstva. Moramo da učimo od vas, jer je obrazovanje najvažnija investicija u zemlju i društvo -  rekla je predsednica vlade.

Ružić je podsetio da Stomatološki fakultet postiže odlične rezultate i u nastavi i nauci, ali i na polju primene praktičnih znanja i pružanja stomatoloških usluga građanima.

- Nabavkom skenera, printing mašina omogućeno je praćenje trendova digitalne stomatologije i implantologije. Stiču se uslovi za napredak fakulteta i pobolšanje odličnog rejtinga - naveo je on.

Novi centar će početi da radi 1. oktobra, nastava će biti unapređena - studenti će imati vežbe na najsavremenijim aparatima i laboratorijama, kojih ima šest. U centru su uvedeni najnoviji digitalni sistemi u planiranju hirurške i protetičke implantologije.

(Telegraf.rs)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA