Otkrivena spomen ploča Džordžu Kenanu, ambasadoru koji je šezdesetih promenio tok istorije naše zemlje

 
 
 ≫ 
  • 3

Inicijativu za podizanje spomen ploče podneo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u saradnji sa ambasadom SAD i porodicom Džordža Kenana

Spomen ploča američkom diplomati i ambasadoru u Jugoslaviji u periodu od 1961. do 1963. godine, Džordžu Kenanu, svečao je otkrivena danas na zgradi koja se nalazi na mestu nekadašnje ambasade SAD u Ulici kneza Miloša.

Tablu su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, američki ambasador Kristofer Hil i sin Džordža Kenanu, Kristofer Kenan. Događaju su prisustvovali i predstavnici ambasade Izraela.

Jedan od najvećih američkih spoljnopolitičkih mislilaca posle Drugog svetskog rata bio je ambasador u Beogradu i u tom relativno kratkom periodu u velikoj meri doprineo je razvoju diplomatskih i kulturnih veza Jugoslavije i SAD.

Inicijativu za podizanje spomen ploče podneo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u saradnji sa ambasadom SAD i porodicom Džordža Kenana.

Vesić je poželeo dobrodošlicu Kristoferu Kenanu, koji je u naš grad došao posle 59 godina.

- Džordž Kenan nije bio običan ambasador. Džordž Kenan je kreirao sudbinu Jugoslavije, drugačiju od one koja nam je bila namenjena posle Drugog svetskog rata. Džordž Kenan je jedan od najznačajnijih diplomata američke diplomatije, on je jedan od autora obnove Evrope posle Drugog svetskog rata, a najzaslužniji je što je Jugoslavija, odnosno tadašnja Srbija pedesetih i šezdesetih godina dobijala veliku pomoć. Džordž Kenan je promenio ne samo istoriju ove zemlje, već i živote mnogih generacija, pa i živote nas koji živimo u ovoj zemlji. Nije obezbedio Jugoslaviji samo vojnu pomoć, koja je u to vreme bila velika, Džordž Kenan je obezbedio da SAD obezbeđuju konstantnu kulturnu pomoć, da obezbeđuju mogućnost da naši studenti studiraju u Americi. Džordž Kenan je omogućio svojom politikom da čitave generacije mladih Jugoslovena, i Srba i Hrvata i Slovenaca i Makedonaca odrastaju na zapadnoj kulturi, sa zapadnim vrednostima i da usvajaju zapadne vrednosti - pričao je Goran Vesić.

Ambasador Hil pridružio se Vesićevoj dobrodošlici sinu Džordža Kenana.

- Svi mi koji smo imali tu prvilegiju da služimo diplomatiji Amerike svesni smo doprinosa Džordža Kenana i onoga što je učinio za našu zemlju i za odnose naše zemlje sa zemljama širom sveta. Pogotovo mi, koji smo imali čast da služimo u ambasadi SAD u Beogradu, svi mi sledimo njegov put i idemo njegovim stopama. Ja se iskreno nadam da će svi Beograđani i prolaznici koji budu na ovom mestu naišli na ovu ploču, biti svesni i pročitati da je jedan od najvećih amričkih diplomata takođe bio na ovom mestu, hodao istim ovim trotoarom i ostavio dubok trag iza sebe - kazao je Hil.

Prisutnima se obratio i Kristofer Kenan.

- Dobro jutro, veoma sam zadovoljan što sam ponovo u Beogradu - rekao je na srpskom sin čuvenog diplomate i dobio gromoglasan aplauz.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da budem ovde i da prisustvujem otkrivanju spomen ploče posvećene mom ocu. Moj otac bi bio veoma duboko dirnut ovim priznanjem i ovom počašću. Moj otac je jako voleo svoj boravak u Beogradu i u prilici sam da sa vama podelim jednu kratku priču koja govori o tome kako je došlo do toga da on ovde dođe. Kada ga je predsednik Kenedi pozvao i ponudio mu da bira gde će postati novi ambasador, ponudio mu je Poljsku i Jugoslaviju. On je odabrao Jugoslaviju. Za vreme svog mandata ovde, provodio je mnogo vremena sa predsednikom Titom i uživao je u razgovorima s njim, veoma ga je cenio - kazao je Kenan.

On se podsetio i svog detinjstva u Beogradu. Septembra 1961. predsednik Tito je bio domaćin Samita nesvrstanih.

- Sećam se iz tog vremena da su predstavnici država učesnica bili u nekoj vrsti parade, osnosno procesije koja je upravo išla niz ovu veliku ulicu. Među njima je bio i predsednik Etiopije Haile Selasije. Išli su u otvorenim automobilima iza mene, kao jedanaestogodišnjeg dečaka, to je na mene ostavilo jak utisak - ispričao je Kenan i zahvalio se Goranu Vesiću i svima koji su diprineli da se danas otkrije ova spomen ploča.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesic-istureni pijun SNS

    13. jun 2022 | 13:57

    Pocelo je lagano distanciranje od Rusije,narod nece to ni osetiti ni primetiti.

  • Super Brundo

    13. jun 2022 | 13:55

    Vreme je da se okrenemo zapadu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA