Čovek povređen u Gerontološkom centru Obrenovac, ćerka prijavila slučaj: Oglasili se Tužilaštvo i Ministarstvo

 
 
  • 4

Kako su nam kazali u Osnovnom javnom tužilaštvu u Obrenovcu, preduzimaju se koraci u ovom slučaju, koji je prijavljen 1. juna oko 15 sati

Jelisaveta D. Ljutić saznala je da je njen otac Aleksandar (82) čak dva puta povređen u Gerontološkom centru u Obrenovcu, a zbog sumnje da su povrede nastale usled nemara ustanove, ona je odlučila da slučaj prijavi Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i da podnese krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Obrenovcu.

Kako je ispričala za portal "Telegraf", njen otac je prvi put povređen u noći između 24. i 25. maja, a drugi put u noći između 30. i 31. maja. Tvrdi da su joj u Gerontološkom centru dali nelogične odgovore na pitanja kako je došlo do povrede starca koji nije pokretan, a jedna strana tela mu je oduzeta.

- Prvi put su mi rekli da je pao i povredio se, pa sam ja to nerado prihvatila, jer je nepokretan, ali mislila sam "sve je moguće", možda je pao s kreveta, ali mora da postoji i ogradica na krevetu. Posle 5 dana, kada su se pojavile vidljivije i teške povrede, rekli su mi da se tata grebao i samopovređivao, ali njemu funkcioniše samo leva ruka. Naravno da nisam verovala u to, jer sam bils šokirana fotografijama. Toliko je vidljivo da je nemoguće da povrede nisu nastale na neki drugi način. Kako sam čula, njega je povredio drugi korisnik, ali ne mogu da teretim korisnika, jer je to odeljenje gde borave ljudi sa demencijom, Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću - priča nam Ljutićeva.

Zato naša sagovornica insistira na odgovornosti Gerontološkog centra i njegovog osoblja.

- Zašto to nije niko video, primetio, sprečio? To je zanemarivanje, nebriga, neadekvatno lečenje. Takođe, zašto mene niko nije obavestio i zašto nije odmah poslat na pregled - pita se Ljutićeva.

Ljutićeva dodaje da je dala izjavu u policiji i da je danas urađen specijalistički pregled njenog oca.

Kako su nam kazali u Osnovnom javnom tužilaštvu u Obrenovcu, preduzimaju se koraci u ovom slučaju, koji je prijavljen 1. juna oko 15 sati.

- Tužilaštvo je mejlom obavešteno od strane staraoca A. D. (82) o dva događaja u maju mesecu, u kojima je, prema navodima, A. D. zadobio telesne povrede. Dana 1. 6. 2022. u 15.30 sati od strane Tužilaštva dat je pismeni nalog Policijskoj stanici Obrenovac o radnjama koje treba da preduzmu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa proverama navoda prijave. Tog dana je u popodnevnim časovima, po nalogu Tužilaštva ispitano pet lica. U četvrtak, 2. juna, nastavljen je rad po ovom predmetu i izjavu je trebalo da u Policijskoj stanici Obrenovac da staralac oštećenog. Naložene su još neke radnje od strane Tužilaštva koje treba preduzeti. Pored ostalog, izvršiće se i pregled oštećenog od strane lekara odgovarajućih struka, ispitana su još neka lica, tako da je i danas nastavljen rad po ovom predmetu - kazali su u Osnovnom javnom tužilaštvu iz Obrenovca za "Telegraf".

Korake je preduzelo i resorno Ministarstvo, ali detaljnije informacije o slučaju nisu izneli u odgovoru "Telegrafu".

- Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upoznato je od strane Gerontološkog centra Obrenovac o slučaju korisnika A. D. Ministarstvo je povodom ovog slučaja izvršilo vanredni inspekcijski nadzor - objasnili su u odgovoru.

Pitanja smo poslali i Gerontološkom centru Obrenovac i čekamo njihove odgovore.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno

    4. jun 2022 | 00:28

    Svaka cast za dom u Kragujevcu. Moja majka je tamo 8 godina dlaka sa glave im ne fali.

  • Leo

    3. jun 2022 | 23:41

    Ministarstvo, policija i svi nadležni se dali u istragu stršnog slučaja. Na kraju će epilog biti "nema osnova za krivično gonjenje". Za institucije po običaju nema odgovornosti. A koliko toga ima po domovima a da neznamo.

  • Tijana

    4. jun 2022 | 02:59

    Strasno. Sve vise je ovakvih situacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA