Sve se glasnije čuje zavijanje šakala kod beogradskih naselja, građani se plaše: "Upalo je 10, jeli su danima"

 
 
 ≫ 
  • 19

Oni se obično kreću čoporativno, ali se kreću i u paru

U Pančevačkom ritu ljudi tokom sumraka čuju uznemirujuće zavijanje, jer se u ovom kraju mogu sresti šakali. Takođe, građani beogradskih naselja, poput Kaluđerice i Mirijeva nisu pošteđeni urlikanja ovih divljih životinja. Oni su postali inverzivna vrsta, imaju od deset do petnaest kilograma, zdepasti su i hrane se sitnom divljači. Pre oko dvadeset godina su se spustili sa Karpata i migrirali su ovde.

Iz Eko-Pančevačkog rita kažu za Telegraf.rs da šakali ne ugrožavaju običnog čoveka i da oni beže od ljudi, ali građani se boje jer oni zavijaju i ispuštaju uznemirujuće zvuke.

- Oni puštaju stravične i uznemirujuće zvukove. Obično to rade u sumrak, dakle u periodu između dana i noći. Oni se na taj način dozivaju. U takvim trenucima čovek ne može da bude ravnodušan prema njima - kažu iz ovog udruženja.

Oni tvrde da šakali vrlo često napadaju mladunce, poput mladunaca zeca i fazana kao i ostalu nejač. Oni su lešinari jer jedu razne vrste lešina.

- Ne upadaju u obodne farme van naselja gde su životinje i stoka, već napadaju mladunce, poput mladunaca zeca i fazana, kao i ostalu nejač - objašnjavaju iz Eko-Pančevačkog rita i dodaju:

- Jednom poljoprivredniku je prošle godine upalo desetak šakala, danima su mu jeli kukuruz šećerac i naneli su mu veliku štetu. Taj kukuruz ima mleka i valjda ih to privlači da jedu.

Zabeležen je slučaj jednog šakala koji je pretrčavao Zrenjaninski put kod skretanja za Kotež kada ga je auto udario i ubio.

Kako kažu iz udruženja, šakali se obično kreću čoporativno, ali se kreću i u paru. Ukoliko se kreću čoporativno napadaju divljač jer su dobro organizovani.


Lovačko udruženje "Beograd": Po planu odstrelimo 160 šakala godišnje

- Svako lovačko udruženje ima određeni broj šakala koje trebaju da odstrele. Mi po planu odstrelimo sto šezdeset šakala u toku godine, takođe pored njih odstrelimo i sto lisica. Organizujemo pojedinačni i grupni lov. Pojedinačni lov se sprovodi od februara do marta, a grupni lov u februaru - kaže za naš portal Milan Kuzmanović upravnik lovačkog udruženja "Beograd".

On tvrdi da građani Kaluđerice i Mirijeva čuju zvuke šakala jer se naselja sve više i više šire i spuštaju u dubinu lovišta gde oni žive i gde se kreću.

Takođe, kaže da njegovo lovačko udruženje ima hranilišta i za sitnu i za krupnu divljač i da su ona otvorena, a samim tim i pristupačna šakalima:

- Imamo hranilišta za fazane i postoje konkretni slučajevi kada su šakali upali na ta hranilišta i zaklali fazane.

(Telegraf.rs)

Video: Nezgodna rupa u Ulici Ljube Šercera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    24. april 2022 | 17:00

    Pa kad su ih pametnjakovici stitili , zato sad sve satrse , srne , zeceve , koke ... Sakal , stetocina , invazivna vrsta !!!

  • Zeljko

    24. april 2022 | 14:19

    Beograd je Dorcol, Karaburma, Palilula, Vracar, Stari grad, sve ostalo je duboka provincija !!

  • Maxa

    24. april 2022 | 17:06

    Živo me zanima ko je od Vas gospodo četvrta generacija koji živi u Beogradu.A što se tiče šakala neka se njima bave lovci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA