Evo kako je osvanuo Studenjak nakon proslave 4. aprila: Radnici čiste smeće iza studenata, gomile su svuda

 
 ≫ 
  • 11

Iako se dešava da pokoji student porani i pomogne u raščišćavanju, takvi primeri su ipak retki

Nakon što su jutros osvanuli ružni prizori iz novosadskog Kampusa, gde su studenti nakon proslave svog dana ostavili gomilu smeća, slična situacija zatečena je i u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Zgužvane limenke, prazne flaše, plastične kese, ambalaža od hrane... Sve se ovo moglo jutros zateći u parku Studenstkog grada, popularnog "Studenjaka". Veče pre, studenti su slavili svoj dan, 4. april.

Ipak, kako to biva svake godine, 5. april u ovom beogradskom studentskom jezgru uvek osvane prekriven gomilom raznog otpada, koji, kasnije, uvek padne na teret "tetkica", domara i radnika čistoće.

Ovog puta, kako se vidi na snimcima, u čišćenje se krenulo vrlo rano, pa su na destine kesa sa smećem več bile pune i uredno spakovane. Nalazio se tu i kamion za odvoženje otpada.

Ipak, ako se skrene sa centralnog mesta u Studenjaku, gde je organizovana proslava, i dalje se mogu naći brdašca otpada, oko kanti, ali i drveća i na travi. Neretko je tu i neka kesa zakačena za žbun.

Kako je za Telegraf.rs objasnila jedna studentkinja doktorskih studija i stanovnica Studentskog grada, situacija je posle svake proslave slična.

- Otpad gotovo uvek ostane nakon okupljanja na klupicama, terenima, a naročito sad nakon proslave i koncerata. Priznajem da nije lep prizor i da svako treba da čisti za sobom, ali treba podsetiti da se ovde ne okupljaju samo studenti i da to nije samo njihova slika. Inače, nemam ništa protiv okupljanja, naročito posle korone, ljudi su jedva dočekali da izađu i da se druže - navela je.

Iako se dešava da pokoji student porani i pomogne u raščišćavanju, takvi primeri su ipak retki, dodaje ona.

Sudeći po video snimcima i fotografjama, situacija u beogradskom studentskom domu je nešto bolja, ako je uporedimo sa onom iz novosadskog Kampusa, mada se ne zna kada su oba prizora zabeležena.

Po svemu sudeći, bilo da govorimo o Beogradu ili Novom Sadu, mladi koji se okupljaju i ne vode mnogo računa o ekologiji.

Podsećamo, Dan studenata proslavlja se tradicionalno 4. aprila u znak sećanja na studentske demonstracije 1936. godine tokom kojih su protestovali studenti iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice. Student koji je poginuo tog dana je Žarko Marinović, u čiju čast se ovaj dan i obeležava.

Video: Labud i labudica s mladuncima ne mogu da se probiju kroz smeće u Savi: Uključite se u čišćenje reke!

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA