Misterija belih brojeva na stablima u Košutnjaku: Obeleženo najmanje 2 hiljade stabala, građani se boje seče

 
 ≫ 
  • 4

"Srbija šume" kažu da su njihovi stručnjaci na terenu i da utvrđuju kome pripada upitno zemljište na kome se stabla nalaze

Veliki broj stabala na Košutnjaku obeležen je belim četvorocifrenim brojevima, najmanje oko 2.600 stabala. Ovo saznanje uznemirilo je veliki broj sugrađana pre dve nedelje, budući da je prva asocijacija ovakvog obeležavanja - seča drveća.

Grupa građana pod nazivom "Pozdrav sa Košutnjaka" odučila je da preuzme stvar u svoje ruke i da sazna zbog čega je ovoliki broj stabala zelene gradske oaze obeležen, prenosi Blic.

Nakon što su građani obišli ovaj deo košutnjačke šume utvrdili su da su obeležena suva, ali i potpuno zdrava stabla, te da se radi o različitim vrstama drveća trešnje, borova, lipe, leske i slično.

Uvidevši o kolikom broju stabala je reč, građani su poslali upit Avala Studios-u, Srbija šumama, Upravi za šume, Beogradskom zelenilu kao i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, međutim, kako navode na svojoj Fejsbuk stranici, niko od nadležnih do sada nije odgovorio na njihov upit, osim firme Avala Studios.

Lokacija na kojoj se nalaze obeležena stabla je šuma od 7,33ha iznad DIF-a, sa desne strane ulice Kneza Višeslava. Inače, ovo područje pripada Avala filmu.

Podsetimo, nacrt plana izgradnje "Avala filmskog parka", čija je gradnja bila planira na Košutnjaku na površini od čak 40 hektara pokrenula je pravu buru u javnosti pre dve godine. Tačnije, postojala je namera da se kompleks "Avala filma" na Košutnjaku "pretvori u stambeno-poslovni prostor" za koji su građani tvrdili da bi opustošio veliki potez košutnjačke šume.

Međutim, u Avala studios-u su kazali ovo udruženju građana da stabla nisu za seču, "već da se obeležavanje vrši u sklopu izrade potpunog premera", to jest izrade GIS baze za ovaj prostor.

Mapira se, kažu, zatečeno stanje zelene infrastrukture, koje obuhvata sva drvenasta stabla. Evidentiraju se stanja njihovih krošnji, kao i postojanje fitopatoloških promena. Na osnovu ovoga se vrši njihova detaljna klasifikacija.

"Srbija šume" kažu da su njihovi stručnjaci na terenu i da utvrđuju kome pripada upitno zemljište na kome se stabla nalaze, te da će u toku dana izaći sa tačno utvrđenim i proverenim informacijama.

Kako kažu, jedan deo šuma je u njihovoj nadležnosti, jedan u nadležnosti JKP "Zelenilo Beograd", a treći u nadležnosti JP "Ada Ciganlija".

Video: Seča stabala u centru Niša uzrujala građane: Mnogi su nezadovoljni ovom odlukom

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жирко Храстић

    11. mart 2022 | 12:11

    Док чекамо да се стручњаци врате са терена...јавним увидом у еКатастар свако се може уверити да је 95% упитне шуме власништво града Београда и Републике Србије. А Србијашуме сигурно знају да су надлежне за јавне шуме, као што знају да су надлежне чак и за шуме у приватном власништву. Надамо се брзом повратку стручњака са терена....

  • sen

    12. mart 2022 | 07:30

    kad može poljoprivredno zemljište za nacionalni stadion, ako pokrče Košutnjak možda će tu da seju pšenicu i kukuruz...

  • Dr

    11. mart 2022 | 15:48

    Grejna sezona još traje a ogrevna drva skupa. Pustite ljùde posmrzavaće se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA