Promena tehnologije odnošenja otpada uz zamenu dotrajalih kontejnera na Bežanijskoj kosi

 
  • 0

JKP „Gradska čistoća“ završila je projekat promene tehnologije sakupljanja i odnošenja otpada uz zamenu dotrajalih kontejnera u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Sa terena je povučeno 230  klasičnih nadzemnih kontejnera zapremine 1.1 metar kubni, a postavljeno 155 novih džambo kontejnera zapremine 3.2 kubika

Džambo kontejneri zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Poklopci ovih kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera, koji se inače, otvara pomoću nožne papuče što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost jer ne poseduju točkiće, pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradske čistoće“, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava ovaj problem. Novi kontejneri doprineće poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno uticati na izgled beogradskih ulica.

Džambo kontejneri Novi kontejneri u Opštini Novi Beograd FOTO: JKP Gradska čistoća

U Beogradu ima oko 30.000 sudova za odlaganje komunalnog otpada na deset opština koje su u nadležnost JKP „Gradska čistoća“. Svakodnevno se prati situacija na terenu i potrebe sugrađana. Redovno se vrši zamena starih i dotrajalih sudova za odlaganje komunalnog otpada, jer je cilj JKP „Gradska čistoća“ da grad bude čistiji, uredniji, ali i da se stanjem kontejnera ne narušava estetika ulica. Kontejneri su gradski inventar, ali i svojina svih Beograđana.

Izuzetno je važno očuvati sudove za komunalni otpad kako bi bili u funkciji i na korist žiteljima glavnog grada Srbije, jer predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene grada. JKP „Gradska čistoća“ apeluje na sugrađane koji se greju na čvrsta goriva, da u kontejnere odlažu isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo, a nikako žar. Nesmotreno bacanje žara i nedovoljno ugašenog pepela je najčešći uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje komunalnog otpada, što dovodi do njihovog trajnog uništenja.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA