Na stajalištu gde je Despot (4) izgubio život stavljeno ogledalo i znak: Ovo je poruka koja čuva od smrti

 
 
 ≫ 
  • 0

Ogledalo će omogućiti vozačima da vide da li su svi putnici izašli iz autobusa, a cilj je da se nikada ne ponovi ono što se dogodilo porodici Mrđić

Despot Mrđić (4) poginuo je 24. novembra 2020. godine pokušavajući da sa bakom izađe iz autobusa na zadnja vrata u Prvomajskoj ulici u Zemunu. Iako je prošlo više od godinu dana od nesrećnog događaja, bol roditelja ne jenjava, a oni rade na tome da se takav slučaj više nikada ne ponovi. Zbog toga je na autobuskom stajalištu, na kom već godinu i tri meseca svakodnevno stoje sveće i cveće za Despota, postavljeno ogledalo i poruka vozačima autobusa "sačekaj, pogledaj, ne žuri".

Majka mališana istakla je na društvenim mrežama da je od smrti njenog sina prošlo 15 meseci, a da je "bio dovoljan samo jedan pogled, samo jedan sekund" da se situacija završi drugačije i da njeno dete bude živo.

"Ovo je stanica Bosanska u Zemunu. Stajalište je rekonstruisano kako bi vozači obratili pažnju na to da li su svi putnici bezbedno ušli i izašli. Našeg sina Despota je ubio vozač GSP na ovom mestu pre 15 meseci. Pokrenuo je autobus sa otvorenim vratima, nije sačekao, ni proverio da li su svi izašli. Despot je imao četiri godine i sa bakom, koja ga je držala za ruku, izlazio je iz autobusa", napisala je.

Na stajalištu je takođe žutom linijom označeno polje opreza kako bi se ljudima skrenula pažnja da ne dovode sebe u opasnost stajanjem suviše blizu ivičnjaka.

- Stajalište je rekonstruisano u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za javni saobraćaj. To je prva stanica koja je urađena po tom projektu i rekli su nam da bi tako trebalo da izgledaju sve autobuske stanice u Beogradu. Ogledalo je postavljeno da bi vozači imali bolju preglednost i kako se nikom drugom ne bi dogodilo ono što se dogodilo nama. To je jedna od nekoliko stvari koje su nam u planu da uradimo - kaže za Telegraf.rs otac dečaka Vukašin Mrđić.

Kako dodaje, u planu je "da se mnogo bitnije stvari promene nabolje za dobrobit svih nas".

Kako je ranije ispričao Despotov otac, dečak i baka su sedeli u autobusu. Kada je vozilo došlo na stanicu pre one na kojoj je trebalo da izađu, Despot i baka su ustali i stali ispred vrata, da bi vozač mogao da ih vidi.

- Krenuli su da silaze, ali vozač nije gledao u retrovizor, uhvatio ih je u raskoraku. Jednom nogom su bili u autobusu, drugom napolju. Baka je pala, a Despot joj je ispao iz ruke. Vozač je vukao dečaka nekoliko metara. Moje dete je umrlo na licu mesta - rekao je Mrđić.

Vukašin i njegova supruga ne mogu da se pomire sa tim da njihovog deteta više nema.

- Četiri godine dolazite kući znajući da će vas čekati omiljeno biće, svrha vašeg postojanja. Brinete o njemu, ljubite ga i grlite i odjednom treba da se naviknete da ga više nema. Niko nas nikada više neće nazvati mama i tata - dodao je otac.

Podsetimo, do nesreće je došlo kada je dete izlazilo iz autobusa na liniji 18, a vozač je, ne videvši da li su svi putnici izašli, zatvorio vrata i time Despotu zakačio nogu. On je pao, udario glavom o tlo i ostao bez svesti. Njegovu baku su vrata autobusa udarila i bacila na asfalt. Kada je videla šta se dogodilo, mahala je i vikala vozaču da zaustavi autobus. Vozač autobusa je zaustavljen 11 kilometra dalje, u Ulici Triše Kaclerovića na Voždovcu kada da je okrenuo ceo krug.

Tužilaštvo je osam meseci nakon nesreće posle vozača autobusa podiglo optužnicu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti u javnom saobraćaju sa smrtnim ishodom.

- Advokat mi je potvrdio da je protiv vozača podignuta optužnica zbog teškog dela protiv bezbednosti u saobraćaju sa smrtnim ishodom. Ne osećamo nikakvo zadovoljstvo zbog toga, već bes jer se čekalo celih osam meseci. Čekao se nalaz veštaka, i to je toliko odugovlačilo proces - rekao je tada Mrđić za naš portal.

Kako je rekao, još jedna stvar zbog koje ne može da smatra da je pravda zbog smrti njegovog sina uopšte zadovoljena je i to što je maksimalna kazna zatvora za ovo delo osam godina.

Video: Pola godine od nesreće u kojoj je mali Despot izgubio život

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA