"Da li je toliko teško naučiti dete humanosti?": Roditelji i dete ostavili kutiju sa štencima ispred azila

 
 
 ≫ 
  • 3

Napuštanje je krivično delo koje je u uskoj vezi sa zlostavljanjem životinja

Često su slučajevi neljudskog ponašanja čoveka prema životinjama, što rezultira brojnim lutalicama koje su, sa jedne strane, umilne životinje prepuštene na milost i nemilost, a u drugom mogu da predstavljaju opasnost za ljude.

Neogodogovno vlasništvo, odnosno napuštanje životinja je samo po sebi problem, ali još veći je problem kada roditelji decu uče da se pinašaju na taj način.

Nadzorna kamera Milana Čalića iz azila "Riska" snimila je roditelje koji sa decom izlaze iz automobila, ostavljajući napolju kutiju sa ljubimcem, a potom, bez griže savesti odlaze.

- Snimak demonstrira problem našeg društva na koji se malo obraća pažnja. U pitanju je neodgovorno vlasništvo, odnosno ostavljanje i napuštanje čivotinja. Ovaj snimak je specifičan po tome što cela porodica, roditelji vodeći decu, po noći vrše ovaj čin. U kontekstu nasilničkog i neprimerenog ponašanja dece i mladih i izvitoperenih vrednosti, ovo je još jedan promer roditeljske neodgovornosti kada je u pitanju njihova vaspitna uloga - priča Milan.

Kako dodaje, majka i otac ličnim primerom na ovaj način dete uče da bude neodgovorno.

- Uče ga da usred noći izbacuje štence, ženke koje nisu sterilisali, ispred azila za pse. To su ljudi koji nikada neće uzeti psa sa ulice, sterilisati, pomoći, volontirati u azilu. Pitamo se šta još sve ovakva porodica može da nauči dete u odnosu ne samo prema životinjama, već i prema ljudima. Da li imaju savest? Da li imaju bar malo stida, ili ništa od toga nije bitno? Da li ovako, po noći, iza leđa, "rešavaju" i druge probleme - dodaje.

Milan ističe da ovo treba da bude javni primer kako se deca ne vaspitavaju ako želimo da budemo odgovorni ljudi. Napuštanje je krivično delo koje je u uskoj vezi sa zlostavljanjem životinja. Problem napuštenih životinja postoji upravo zbog nerešavanja takvog ponašanja.

- Ukoliko roditelji uče decu da ostavljaju svoje ljubimce na ulici, šta je sledeće što možemo da očekujemo? Onda ne treba da budemo uznemirani svim antisocijalnim ponašanjem koje imaju deca i mladi. Kada god "napadnete" pse na ulici setite se ko je doveo do ovakvog stanja i ko nam vaspitava decu da budu bez empatije, bez lične odgovornosti. Da li je toliko nemoguće i teško sterilisati životinju i učiti dete šta znači biti human i odgovoran? - zaključuje.

Video: Gest zahvalnosti koji će vas dirnuti: Čovek spasio život lenjivcu a on samo što nije rekao hvala

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Algebra

    6. februar 2022 | 23:49

    Ko nema empatije prema zivotinjama, nece imati ni prema ljudima. Vrlo cesto zli umovi svoju narav iskaljuju u pocetku na zivotinjama, a kasnije i medju svojom vrstom. Treba pravno regulisati kaznene mere za ovakvo sramotno ponasanje. Zivotinje ne mogu da se brane, ne mogu da govore, da se zastite od nas. Sta reci kad na -10 stepeni prodavacici smeta kuce koje legne na mokri otirac, pa ga onako bolesnog i gladnog tera metlom ispred radnje. Sutra ce to biti covek.

  • iskreno

    7. februar 2022 | 00:35

    To sutra covek nece biti

  • Bbsr

    8. februar 2022 | 09:11

    Sta rade,vrlo cesto,kerovi sa decom???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA