"Veliki brat" u Četrnaestoj gimnaziji: Kamere u učionicama, roditelji besni, evo šta poručuje direktorka

 
 
 ≫ 
  • 11

Da li decu šaljemo u obrazovnu-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod, pitaju roditelji

Đaci i nastavnici pod video nadzorom. Zvuči kao rijaliti program, ali je u pitanju realnost i to u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji. U ovoj školi u učionicama su postavljene kamere, a da roditelji, kako oni navode, o tome nisu bili obavešteni.

- Kada su nam deca rekla da u učionicama postoje kamere, pomislili smo da im se to učinilo od protivpožarnog ili nekog sličnog uređaja. Pošto su fotografisali kameru, shvatili smo da su učionice ove beogradske gimnazije zaista pod video-nadzorom. Na roditeljskom sastanku postavili smo pitanje s kojim pravom škola snima decu na časovima bez naše saglasnosti. Razredna je odgovorila da nema nikakve informacije u vezi s tim, a o tome nije obavešten ni predstavnik u Savetu roditelja - navode revoltirane mame i tate.

Kako dalje kažu, sada se pitaju "da li decu šalju u obrazovnu-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod".

Direktorka škole Marija Miletić nije negirala da kamere stoje u učiniocama, ali je naglasila da vest o kamerama dolazi ciljano od određenih pojedinaca, i da to nisu roditelji. 

- Tu vest koju ste dobili o postavljanju kamera je lažna vest. Ta vest ne potiče od roditelja, već od pojedinaca, od pojedinaca unutar sistema - rekla nam je ona.

Na pitanje da li će kamere biti uklonjene budući da se roditelji bune ona nam je rekla da su kamere stare i da nisu u funkciji.

- Kamere su iz 2014. godine, i one nisu u funkciji. To je sve što mogu da vam kažem - kratko nam je odgovorila Miletić.

U Ministarstvu prosvete navode za Telegraf da je republička prosvetna inspekcija primila predstavku roditelja u vezi sa ovim slučajem i da će on biti proveren. Zanimljivo je da video nadzor u učionicama - nije zabranjen.

- Republička inspekcija je prosledila prijavu Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu Gradske uprave grada Beogrda, odnosno Gradskoj prosvetnoj inspekciji na postupanje. Video nadzor Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o prostoru i opremi u gimnaziji, nije zabranjen ali se mora koristiti brižljivo kako ne bi došlo do zloupotrebe ili ugrožavanju nekog prava - poručuju u Ministarstvu prosvete.

Inače, ovo nije prvi put da se vodi polemika o video-nadzoru u ovoj školi. U martu 2014. su četiri prosvetna sindikata i desetak profesora iz škole održali konferenciju za štampu umesto štrajka upozorenja i tada zatražili ukidanje video-nadzora na nastavi. Direktorka Miletić je i uprkos pobuni rekla da video-nadzor neće biti ukinut jer je uveden još 2007. i bio je predviđen u projektu rekonstrukcije škole. Govoreći o tome te 2014, direktora Miletić je za Studio B je, između ostalog, izjavila: "Ako je definicija časa da je čas javan, u čemu je problem onda postojanosti kamera".

Video: Srbija uvodi elektronski nadzor građana: Svi se prate i dele se kazne

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    10. decembar 2021 | 11:11

    U svakoj učionici treba postaviti kamere,što u osnovnim što u srednjim školama. Deca su nam katastrofa. Nastavnik nema nikakava prava. Pa čak i kad učenik pravi haos nastavnik ne sme da ga udalji sa časa. Užas.Zato nam i jeste ovako, deca su nam raspuštena .

  • eureka

    10. decembar 2021 | 11:01

    šta fali da vide roditelji decu kad divljaju

  • 🐒

    10. decembar 2021 | 11:04

    Po meni to moze biti samo od koristi a ne stetno,Uvek se moze vratiti snimak i videti ako je bilo nekog konflikta..Mala je razlika izmedju kamera u hodniku skole i same ucionice, pa samim tim ne vidim neki problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA