Gde je nestao hit iz beogradskih pekara? Burek s eurokremom i plazmom "pojela" korona
Nije bilo društvene mreže na kojoj se 2016. godine nije pojavio fotografisan natpis "burek sa eurokremom i plazmom". Onako, stilizovanom ćirilicom, ukazivao je na pravi tradicionalni proizvod u kombinaciji sa omiljenim slatkišima.
Sve je počelo u jednoj pekari u Carice Milice, da bi se protom ovaj trend praćen morem lajkova proširio i na druge pekare.
Kao i svaka moda, posebno kada je tako slatka, i ova se lako širila. Ali, bilo je i zbunjenih - kako to burek, koji se jede s mesom ili sirom, mastan i slastan, ali uvek slan, odjednom postaje sladak. Neki su odmahivali glavom, za njih je to bila novotarija, glupost, skrnavljenje njegovog veličanstva bureka.
Gde je danas burek sa eurokremom? Svačega ima po pekarama, ali burek je ponovo samo sa sirom i mesom. Nema više ni "pica bureka" sa kačkavaljem i kečapom.
Prošla je moda, ali došla je i korona, a ona ga je dokusurila.
- Mi smo imali burek sa eurokremom i plazmom, stvarno je bio lep. Ali, otkad je počela korona ne pravimo ga. Promet nam je manji, a taj burek su najviše kupovali školarci, kojih je bilo manje. Ali, traže nam ljudi i dalje - priča nam pekarka Bilja u radnjici na okretnici kod Bogoslovije.
Ulazi jedan momčić, mlad, ali kršan. Kupuje tek neke kiflice. A burek s eurokremom, da li bi probao? Samo se nasmejao na naše pitanje - nije mu bilo jasno da li se šalimo ili...
A prodavalo se, i te kako. Kako se pisalo po novinama i po 15 tepsija dnevno prodavalo se u pekari u Carice Milice. Ali, ona više ne radi... Kako kažu komšije, već duže je zatvorena, a već se smenjuju zakupci. Doskora je bila neka kuhinja, sad se ponovo renovira.
Nije li ih urekla neka sarajevska kletva - da je burek samo sa mesom, a ostalo je pita. Pita ili burek, svejedno je, a kad može sa kremom, može i sa jabukama.
- Mi smo imali zaista svašta u ponudi. Neki nisu smeli da probaju, a ja im kažem - "Pa to vam je slično kao s jabukom". Posle su tražili još - priča nam Bilja iz gorespomenute pekare sa Omladinskog stadiona.
Umesto bureka ponudila nam je "utešnu" zamenu, ali i te kako slasnu. To je "jafa". U ovom zanimljivom kroasanu nema keksa, ali ima pomorandže. Tačnije, reč je o kružnom pecivu od lisnatog testa, prekrivenim čokoladom, a unutra ispunjenim nadevom od pomorandže - nalik na džem sa seckanim komadićima ovog voća.
Vratiće se studenti i đaci, pekare će opet biti pune, a onda će se zasigurno, bar u ovoj kod Bogoslovije vratiti i slatki burek. Možda će ta poslastica doživeti veliki "kambek".
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
pekar
Ma kakav burek sa kremom, Baba visnjine kiflice na vracaru Sa nutelom ljudiiii.
Podelite komentar
Gegule
Samo je burek sa mesom sve ostalo su pite.
Podelite komentar
Zoran
Ovo je uzas! Ko ovo moze da jede, moze i pomije.
Podelite komentar