Do kraja godine u Beogradu 50 novih ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

 
  • 3

Dolazi po dete kući, odvodi ga u školu, provodi vreme sa njim, radi zadatke, pomaže mu i vraća nazad kući

Otac roditelj dete šetnja ulica Foto: Tanjug/AP

U Beogradu trenutno ima više od 500 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a do kraja godine će biti uključeno novih 50, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Navela je da je usluga ličnog pratioca jedna od usluga u sistemu socijalne zaštite koja najviše znači roditeljima dece sa posebnim potrebama i podsetila da je to osoba koja dolazi po dete kući, odvodi ga u školu, provodi vreme sa njim, radi zadatke, pomaže mu i vraća nazad kući.

Na taj način je, kaže, roditelj oslobođen toga da razmišlja kako je detetu na nastavi, da li je uspostavilo komunikaciju sa drugom decom, ko ga odvodi u toalet i slično.

- U 2012. godini nije bilo ličnih pratilaca, a danas ih ima više od 500. Do kraja godine će biti uključeno novih 50 ličnih pratilaca, što znači jedno dete - jedan pratilac. Na ovaj način pomažemo i roditeljima koji će moći da imaju život u kome privređuju - rekla je Stanisavljević za televiziju Hepi, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Pomenula je i personalne asistente koji rade za odraslu osobu ono što lični pratilac radi za dete - dolazi u dom osobe sa invaliditetom i pomaže joj da se spremi, ide sa njom na posao ili fakultet ili sa njom obavlja neke druge aktivnosti.

Stanisavljević je navela da ta usluga nije postojala pre 2012. godine i precizirala da danas u Beogradu ima 80 personalnih asistenata.

Naglasila je da treba raditi na tome da se napravi takav sistem socijalne zaštite da svaki korisnik može ostati u porodičnom okruženju ili u zajednici, ali uz podršku lokalnog sistema.

Stanisavljević je istakla da je dobijala poruke i mejlove od roditelja sa slikama koje prikazuju situaciju kakva je bila 2006. godine.

- Sve koji su vodili sistem socijalne zaštite u Srbiji i Beogradu treba da bude sramota, jer te slike pokazuju realno stanje kakvo je bilo pre deset godina. Ponosna sam kada pričamo o Beogradu jer imamo najsavremenije ustanove u koje smo ulagali - rekla je Stanisavljević.

Navela je da su u Beogradu za prethodnih pet godina izgrađena tri nova dnevna boravka na lokacijama gde nisu postojali - u Ovči za levu obalu Dunava, Sopotu i Lazarevcu.

Podsetila je i da je izgrađen objekat "Predah" za koji kaže da je najsavremeniji u ovom delu Evrope.

- Započinjemo izgradnju novog dnevnog boravka u Barajevu, a u toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju dnevnog boravka u Zemunu - navela je Stanisavljević, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strsljen

    9. jul 2021 | 22:10

    Sto ne napisu da su licni pratioci, kao i osoblje u dnevnom boravcima uglavnom angazovani po ugovoru o delu, smesno placeni, bez prava na GO i bolovanje. Sramota je da to niko ne kontrolise. U pitanju je izuzetno tezak, a human posao.

  • KRK

    9. jul 2021 | 15:08

    Treba još 250 za poslanike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA